Sinds december moesten in totaal elf universiteitsmedewerkers en andere betrokkenen al voor de rechter verklaren wat er misging bij de sollicitatieprocedure voor een hoogleraarschap in het voorjaar van 2016.
Evans was een van de kandidaten voor de leerstoel Engelse Taalkunde bij het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL). Negatieve informatie over hem zou op onrechtmatige wijze in de sollicitatiecommissie terecht zijn gekomen. Omgekeerd zou er ook uit de commissie gelekt zijn.
Daarnaast was er sprake van belangenconflicten, zoals het gegeven dat Evans’ echtgenote al bij het LUCL werkte, maar ook dat een van de commissieleden ooit een aanvaring met Evans gehad had. En dan bleek er in de loop van de reeks voorlopige getuigenverhoren nog de strijd te spelen tussen de aanhangers van de beroemde Amerikaanse taalkundige Noam Chomsky, en de niet-Chomskianen, zoals Evans, die onder meer onderzoek doet naar emoji.
Begin deze maand waren de laatste twee verhoren die Evans had aangevraagd. Een eerste stap naar een rechtszaak, kondigde hij eerder aan, maar na afloop werden door de advocaten van beide partijen eerst nog andere mogelijkheden verkend.
‘Er is van alles misgegaan’, benadrukte Evans’ advocaat Jan Willem de Groot, ‘Met desastreuze gevolgen voor meneer Evans en zijn carrière.’ Evans, eerder nog hoogleraar op Bangor University in Wales, is tegenwoordig werkloos. De Groot acht het bewezen dat LUCL-directeur Niels Schiller regels heeft overtreden met het vergaren van informatie over Evans, met toestemming van de toenmalige decaan van de faculteit Geesteswetenschappen.
De universiteit leek direct na de laatste verhoren nog bereid om ‘te praten over een compensatie’, maar universiteitsadvocaat Sacha Krekel gaf al aan dat de bedragen waarover de partijen dachten ‘zonnestelsels uit elkaar lagen’.
Een afstand die de afgelopen weken niet overbrugd is: Evans start nu een gerechtelijke procedure tegen Schiller, de decaan, de rector en de Universiteit Leiden. MVW