Woensdagmiddag werden er in verschillende studentensteden uit protest tegen de onderwijsbezuinigingen walk-outs georganiseerd, ook in Leiden.
Bij het Lipsius deelt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker honderd rode fluitjes uit aan de arriverende demonstranten, van wie een groot deel het rode WOinActie-vierkantje op de jas heeft gespeld.
‘We laten horen dat we deze bezuinigingsplannen een aanfluiting vinden’, licht Claire Weeda van WOinActie toe in haar openingswoorden. Zo’n tweehonderd man, grotendeels medewerkers en een handvol studenten, heeft zich inmiddels op de Cleveringaplaats verzameld. Een paar bordjes gaan de lucht in, zoals: ‘Bezuinigingen op hoger onderwijs, hebben we nog niets geleert (sic)’.
Vervolgens neemt collegevoorzitter Annetje Ottow kort het woord: ‘Het gaat ons echt ongelooflijk aan het hart. Het is ongelooflijk erg, en wij als college van bestuur zeggen: DOE! HET! NIET!’ De laatste woorden roept ze in de megafoon. De menigte neemt de leus over en er wordt gefloten.
Universitair hoofddocent Jenneke van der Wal draagt hierna de speech voor die overal in de Nederlandse studentensteden wordt gehouden tijdens de walk-out: de bezuinigingen zijn onnodig, onwenselijk, onverstandig en niet legitiem. ‘Maar na wat we voorbije weken gezien hebben, moeten we misschien stoppen om over de regering Schoof te praten, en het beestje bij zijn naam noemen: de regering Wilders.’
Een demonstrant steekt zijn bordje met de tekst ‘FCK PVV’ in de lucht.
Autoritair bestuur
‘Ze willen het hoger onderwijs en de wetenschap laten bloeden, want dat komt hun eigen politieke visie van autoritair bestuur beter uit’, vervolgt Van der Wal. ‘Hoe minder kritisch opgeleide burgers, hoe beter, lijken ze te denken.’
Ook voor de ingang van het Pieter de la Courtgebouw verzamelen zich om één uur zo’n zestig medewerkers en een aantal studenten. Vakdidacticus Arthur Pormes houdt daar namens WOinActie dezelfde speech: ‘Onze eis is helder: de hele bezuiniging voor alle onderwijs en wetenschap moet van tafel! Deze bezuinigingen gaan in tegen het principe van goed bestuur, en ondergraven liberale principes van gelijke kansen en investeringen in de welvaart. Daarom: doe het niet!’
De toegestroomde docenten en studenten blazen op hun fluitjes, een hoogleraar heeft zijn trompet meegenomen en blaast er een riedeltje op.
Bij het Lipsius neemt de menigte de leus over. ‘We fluiten vandaag het kabinet terug’, besluit Van der Wal de speech, waarna een minuut lang een kakafonie van honderd kleine fluitjes klinkt, die ook gelijk het einde van de walk-out signaleert. Een kwartier later is het weer rustig bij de universiteitsgebouwen.