Het was al ruim na middernacht toen de gemeenteraad de plannen voor de nieuwe Humanities Campus besprak. Voor het plan moeten 58 sociale woningen van woningcorporatie De Sleutels in het zogeheten Doelencomplex worden gesloopt. Dat betekent verplicht verhuizen voor 92 bewoners.
De woningen van corporatie De Sleutels zouden gesloopt mogen worden als 70 procent van de bewoners akkoord gaat met het sociaal plan en het verhuizen naar alternatieve woonlocaties. Een meerderheid van de bewoners wil echter niet weg. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde desondanks in met de plannen voor de bouw van de campus, en dus ook met de sloop van het complex. Partij Sleutelstad, Partij voor de Dieren en de SP stemden tegen.
Wel moeten de gemeente en de universiteit er alles aan doen om te zorgen dat de bewoners een gelijkwaardige woning krijgen. Er zijn vier alternatieve woonlocaties: Waardgracht, Langegracht, Paviusstraat en de Kaiserstraat, waar nu nog studentencentrum Plexus staat.
De bewoners zien het meest in de Plexuslocatie. Daar is echter slechts plek voor 26 woningen. Veel minder enthousiasme is er voor de Paviusstraat. De raad steunde dan ook een amendement van de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren om deze locatie als ‘secundair’ te beschouwen. De universiteit en de gemeente moeten hun energie vooral in de drie andere alternatieven steken. Ook eist de raad dat de bewoners maar één keer hoeven te verhuizen. Ook krijgen ze voorrang op woningen in de regio.
Als de gemeente en de universiteit er niet uitkomen met de bewoners, dan is onteigening niet uitgesloten, bevestigde wethouder Paul Dirkse (D66) tijdens de vergadering. ‘Dat de bewoners moeten verhuizen is de moeilijkste boodschap die ik tot op heden heb moeten brengen aan inwoners van onze stad,’ zei Dirkse. 'Maar als het echt niet anders kan zal het college van burgemeester en wethouders voorstellen om een onteigeningsprocedure te starten.’
Giny Schoemaker, voorzitter van bewonerscommissie de Doelen, liet vorige week al weten dat goedkeuring van de raad niet betekent dat de strijd tegen de plannen wordt gestaakt. ‘Dan gaan we in bezwaar’, aldus Schoemaker.
> Lees het interview met een bewoner: 'Ik heb er slapeloze nachten van'