Hoe ben je paaldansdocent geworden?
‘Polefitness was mijn coronasport. Daarvoor deed ik thaiboksen, maar dat was niet coronaproof. Toevallig kun je bij het universitair sportcentrum paaldansen, dat ben ik toen gaan doen en ik ben nooit meer gestopt.
‘De instructrice zei al vrij snel: “Oh, je wordt beter dan ik. Je moet zelf gaan lesgeven.” Na een jaar begon ik met invallen en uiteindelijk heb ik een vaste les gekregen.
‘De eerste keer doceren vond ik echt heel spannend. Ik heb wel vier uur besteed aan de voorbereiding. Nu ben ik daar niet meer zo lang mee bezig. Via Instagram zoek ik moves op en ik kijk sowieso naar wat mensen willen leren in de les.’
Moet je voor paaldansen niet heel sterk en lenig zijn?
‘Als ik zeg dat ik aan polefitness doe, krijg ik altijd dezelfde twee reacties: “Kan je een human flag?” (gestrekt horiontaal hangen, red.) en “dat zal je vriend leuk vinden!”
‘Ik ben niet flexibel, maar wat ik wel goed kan, is een beweging zien en die meteen nadoen. Daardoor maak ik snel vooruitgang en dat is motiverend. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut en snap precies hoe het menselijk lichaam werkt. Daardoor kan ik een beweging vertalen en omzetten in woorden.
‘Polefitness is echt voor iedereen. In de eerste les kun je al dingen waarvan je denkt dat ze onmogelijk zijn. Het werkt voor elk lichaamstype. Wie superslank is kan heel makkelijk de paal inklimmen en ondersteboven hangen, alleen is het met dunne benen heel moeilijk om in de paal te zitten. Wie wat steviger is kan dat juist wel meteen in de eerste les. Die leerlingen zijn super happy om een sport te hebben waarbij ze niet constant achteraanlopen.
‘Paaldansen is ook voor mannen. Het vooroordeel is dat het heel sensueel is, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn zoveel verschillende stijlen, het is ook een soort krachttraining. Ik zou het echt leuk vinden als meer mannen dat zouden ontdekken.’
Wat maakt lesgeven bij het sportcentrum zo leuk?
‘Het is een heel jonge groep. Studenten pakken het snel op. Het verbaast mij elke keer hoe sportief ze zijn en hoeveel kracht en coördinatie ze hebben, ook als ze een tijdje niet hebben gesport. Iedereen moedigt elkaar aan. We klappen echt met zijn allen voor elkaar als iemand een nieuwe move heeft of een angst overwint.
‘Het brengt mij heel veel. Doordat ik lesgeef, moet ik wel gaan, ook als ik er even doorheen zit. Ik kom er altijd vrolijker van terug. Ik word zo blij van al mijn leerlingen.’
Wil je hiermee door na je studie?
‘Altijd. Ik wil echt nooit meer stoppen. Ik wil sowieso maar drie dagen in de week als fysio gaan werken. Ik werk ook bij een andere studio in Leiden. Op dit moment geef ik vijf uur in de week paaldansles, misschien wil ik wel naar acht uur. Of ik wil er aerial hoop bij doen, of exotic dance.
Exotic dance is ook met de paal, maar meer het sensuele. Daar ben ik zelf nog geen half jaar geleden mee begonnen. Er zijn veel meiden in de les die daar om vragen. Dat is niet omdat ze in een club willen staan, maar omdat ze gewoon in hun eigen sensualiteit willen staan. Ik denk dat het ontzettend helpt om goed in je eigen lichaam te zitten.’