Studenten in het hele land voeren deze maand actie voor het klimaat. In Leiden werd de lunchpauze in het Lipsius dinsdagmiddag verstoord door een protest van klimaatactiegroep End Fossil Leiden Delft. Demonstranten hingen een spandoek over een van de balustrades in het faculteitsgebouw en maakten via een megafoon hun eisen bekend: ‘Cut the ties!’
De groep wil dat de universiteit alle banden verbreekt met fossiele industrie als een stap naar een beter klimaat. Ook eisen ze dat de universiteit bij de overheid gaat lobbyen om fossiele subsidies stop te zetten.
Ter illustratie van hun eisen liepen drie studenten, die de universiteit en oliebedrijven Shell en Aramco moesten voorstellen, door de hal van het faculteitsgebouw, hun armen aan elkaar gebonden met stropdassen. Een andere demonstrant, verkleed als rector magnificus Hester Bijl, knipte met een schaar symbolisch de stropdassen (ties) door.
De actie in het Lipsius komt na een aankondiging van landelijke actiegroepen. Op meerdere universiteiten in Nederland zijn er acties van klimaatactivisten. ‘We doen dit in het kader van de Mei van Bezettingen’, vertelt een van de demonstranten in Leiden. ‘Op universiteiten over de hele wereld vinden deze maand bezettingen plaats op universiteiten.’
End Fossil verstoorde in februari ook al de dies natalis. Ook toen eisten ze dat de universiteit banden met fossiele bedrijven zoals Shell zou verbreken. In navolging van die actie had de universiteit beloofd inzage te geven in welke banden er precies waren, maar volgens End Fossil is dat nog niet gebeurd.
Universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke laat aan Mare weten dat de universiteit wel van plan is om dat overzicht te delen. ‘Het kost vanwege de AVG wat meer tijd, omdat we bij samenwerking met private partners eerst toestemming moeten vragen voor openbaarmaking van gegevens over dergelijke samenwerking.’
Database
Welke verbanden er precies zijn probeert ook onderzoekscollectief Mapping Fossil Ties te achterhalen. Op basis van publieke informatie hebben zij een database aangelegd waarin alle bekende banden tussen Nederlandse universiteiten met fossiele bedrijven is vastgelegd.
Volgens die database zijn er tussen de Universiteit Leiden en de fossiele industrie al verschillende samenwerkingen bekend.
Er zijn afstudeerprijzen voor bèta-studenten die door Shell worden gefinancierd, en daarnaast neemt Leiden deel aan vier onderzoeksconsortia die (deels) gefinancierd worden door Shell, een aantal andere oliebedrijven en de Schipholgroep.
Om een nog completer overzicht te krijgen is vorige maand namens Mapping Fossil Ties een Woo-verzoek ingediend, waarin de universiteit verzocht wordt openheid van zaken te geven over alle financiële banden, maar ook over nevenfuncties en advieswerkzaamheden die onderzoekers uitvoeren voor de fossiele industrie.
End Fossil zegt op dit moment niet van plan te zijn een universiteitsgebouw in Leiden te bezetten en houdt het bij de symbolische actie in het Lipsius, maar woensdag bezette de groep wel het PULSE-gebouw van de TU Delft. Tegenover Mare gaf End Fossil aan van plan te zijn daar de nacht door te brengen, ook al was de TU daarop tegen. Rond middernacht heeft de politie het gebouw ontruimd. Daarbij is niemand aangehouden.
Naast de acties in Leiden en Delft zijn er ook bezettingen in Utrecht en Rotterdam.