De dienst stelde op verzoek van het faculteitsbestuur een rapport op over de sociale onveiligheid onder het personeel. Het blijkt dat er problemen zijn met pesten, hoge werkdruk en slechte communicatie. Medewerkers klagen over agressieve mails, roddelen en intimidatie.
Het bestuur stelde naar aanleiding van het stevige rapport een plan van aanpak op om de sociale veiligheid te verbeteren. In het plan staat dat de werkdruk en –sfeer een vast onderdeel van functioneringsgesprekken en werkoverleggen wordt. Er komt een mail-etiquette en de bekendheid van bedrijfsarts en vertrouwenspersoon moet worden verhoogd. Er komt meer duidelijkheid over carrièrepaden bij bestuurskunde en het Leiden University College. Verder komt er meer aandacht voor leiderschap en wordt daar waar nodig coaching ingezet.
Twee arbeidsdeskundigen van VGM die het onderzoek uitvoerden, gaven dinsdag tijdens de faculteitsraadsvergadering uitleg en vertelden dat het niet verstandig is als de dienst zich gaat bemoeien met het oplossen van het probleem. Iets wat wel door raad en bestuur als optie is genoemd.
‘We hebben een voorzet gegeven over wat het bestuur kan doen en welke rol bijvoorbeeld P&O kan spelen’, zei Els Koudstaal van VGM. ‘De faculteitsraad moet nu het bestuur kritisch bevragen over de uitvoering van het plan. Wij kunnen dat ook doen. Maar mocht er iets misgaan, dan hebben wij weinig mogelijkheden om het bestuur achter de vodden te zitten. En de raad heeft dat wel.’
Daarnaast vinden de VGM-specialisten dat juist nu de communicatie tussen personeel en leidinggevenden op gang moet komen. Het lijkt hen dan ook onverstandig dat ze bij deze communicatie worden betrokken. ‘Zo creëer je een ontsnappingsmogelijkheid om maar niet met collega’s en leidinggevenden te praten’, aldus Vivianne de Croon van VGM.