Het is tijd voor de treurigste verkiezing van het jaar: die voor de studentgeleding van de universiteitsraad. Niet omdat er onbelangrijk werk wordt verricht. Integendeel, via de raad praten studenten rechtstreeks met de top van de ivoren toren, nemen het op voor dakloze internationals, protesteren tegen onmogelijke inschrijfsystemen en pleiten voor ruimhartigere herkansingen.
Het is de opkomst die tragisch is. Vorig jaar bracht slechts een magere vijftien procent van de studenten een stem uit.
Het is een landelijk probleem: ook op andere universiteiten en hogescholen is de opkomst zo laag dat de Onderwijsinspectie vorig jaar waarschuwde dat de medezeggenschap dreigt op te drogen. Zelfs onderwijsminister Robbert Dijkgraaf riep onlangs op om te gaan stemmen. Dit zijn dus bestuurders die vrágen om dwarsliggers (of een ‘spiegel’, zoals Leidse vicevoorzitter Annetje Ottow het liever verwoordt).
Chapeau dus, voor de studentkandidaten op de lijsten. Maar om te kunnen kiezen, moet je wel weten of én wat er te stemmen valt, dus spitte Mare de verkiezingsprogramma’s door. En daar waren we bij sommige partijen wel héél snel klaar mee.
Eerst wat kleine aardverschuivingen in het speelveld van de Leidse partijen: Belang van Omar doet na het ‘kiezersbedrog’ van vorig jaar niet meer mee en oudgediende CSL hief zichzelf onlangs op. Het is afwachten wat er met de vrijgekomen zetel gaat gebeuren.
De vijf overgebleven partijen hebben er blijkens hun lachende hoofden op social media in ieder geval zin in. Waar de ene partij tientallen pagina’s vult met standpunten en uitleg (LVS en DSP), houdt de andere het bij een summier lijstje op Insta (ONS) of updatet bijna halverwege de verkiezingsweek pas de website (LSP).
Maar soit, bij elkaar hebben alle partijen toch behoorlijk wat opvattingen over tentamens inzien, internationalisering en online onderwijs.
LVS: geen proctoring, meer aandacht studentenwelzijn
In hun zeer uitgebreide verkiezingsprogramma opent LVS met een pleidooi voor meer structurele aandacht voor studentenwelzijn. De universiteit besteedt hier weliswaar aandacht aan, maar volgens LVS gebeurt dat te veel op incidentele basis tijdens kortlopende wellbeing-evenementen. In plaats daarvan moet er structureel meer ondersteunend personeel komen. Ook moet de privacy van studenten beschermd worden door proctoring af te schaffen. Daar is LVS ‘strikt tegen’.
Internationale studenten kunnen op hulp rekenen van LVS. Zo moet hun integratie verbeterd worden met een breder aanbod van taalcursussen. Ook moeten Nederlands en internationale studenten meer kansen krijgen om elkaar te leren kennen, bijvoorbeeld in een universiteitsbreed buddyprogramma en door de introductieweken minder van elkaar te scheiden. Daarnaast moet de universiteit internationals voorlichten over het Nederlands huur- en arbeidsrecht.
Als uniek punt wil LVS dat Campus Den Haag eigen medezeggenschap krijgt. De inspraak voor de Haagse gebouwen is nu verdeeld tussen verschillende faculteiten en andere onderdelen van de universiteit. LVS wil één centrale medezeggenschap die over de Haagse campus gaat, mét inspraak voor studenten en medewerkers.
PBMS: fysiek onderwijs en gratis maandverband
PBMS richt zich nadrukkelijk op studenten van de bètafaculteit en aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Die nadruk is niet per se terug te zien aan de partijstandpunten op de website, wat er wel staat is vrij algemeen.
Digitaal onderwijs biedt veel flexibiliteit aan studenten, maar wat PBMS betreft blijft fysiek onderwijs de norm. En mocht er dan toch hybride onderwijs plaatsvinden, dan moet de universiteit één duidelijk platform gebruiken in plaats van een wildgroei aan apps en websites.
Hoewel PBMS zich afgelopen jaar in de universiteitsraad uitsprak tegen het ‘veel te generieke’ universiteitsplan over studentenwelzijn, maakt de partij zelf ook weinig woorden vuil aan wat er wel zou moeten gebeuren. Ze zegt alleen dat ‘de universiteit de fysieke en mentale gezondheid van studenten moet bevorderen’.
Wel zijn de beta’s net als bij de vorige verkiezingen voor gratis maandverband en tampons in de toiletten van universiteitsgebouwen. Eens kijken of het plan er dit jaar wel doorheen komt, want DSP is nu ook voorstander.
PBMS zegt weinig te merken van de internationale ambities van de universiteit. Daarom wil de partij een concreet internationaliseringsplan met onder andere digital international classrooms in samenwerking met andere universiteiten. Ook moeten studenten die naar het buitenland willen betere voorlichting krijgen.
ONS: bulletpoints op Insta
Het samenvatten van lange verkiezingsprogramma’s kost veel tijd, maar gelukkig maken sommige partijen het makkelijk. Zo ook de Ondernemende Studenten Leiden (ONS), die in plaats van een programma te publiceren een paar bulletpoints op Instagram heeft gezet.
Twee van de drie beginnen met ‘nadenken over’ (duurzaamheid) en ‘aandacht voor’ (studentpsychologen), en ook bij de facultaire bulletpoints staan helaas weinig concrete ideeën. Goede bedoelingen alom, maar het leest als een missverkiezing met deelnemers die allemaal wereldvrede willen.
Toch een paar krenten uit de pap: kandidaat Ben te Riele (nummer drie op de lijst) wil voor de bèta’s een eetbare tuin en de Geesteswetenschappenkandidaten willen een betere kantine en de problemen met MyStudymap oplossen. Verder maakt de ondernemende partij wel haar naam waar, want ‘ontplooiing’ (meer stages, meer vakken, meer praktijkervaring) staat hoog in de bulletpoints.
Dat gezegd hebbende, ONS zijn zeker niet de enige partij die zich daar schuldig aan maakt.
LSP: meer digitaal gemak
De Liberale Studentenpartij (LSP) leek de liberale hands-offmentaliteit dit jaar een niveau hoger te hebben getild: de standpuntenpagina was aan het begin van de verkiezingsweek zo leeg dat we het integraal in dit artikel hadden kunnen plakken en dan nog niet aan ons minimale woordenaantal waren gekomen. Gelukkig zette de partij dinsdag alsnog een paar standpunten online.
De belangrijkste hangijzers zijn digitaal gemak: één geïntegreerd systeem voor Usis, Brightspace en MyStudymap, en de mogelijkheid om digitaal tentamens in te zien. Daarnaast stipt LSP per faculteit lokale problemen aan: een LU-kaartpunt dat geen LU-kaarten kan printen, korte openingstijden van kantines, en rijen voor de koffieautomaten.
DSP: weg met dubbele moraal
No double standards, zo vat de Democratic Student Party (DSP) hun grootste knelpunt samen. De partij voor (en door) internationale studenten neemt het op voor de buitenlandse studenten in Den Haag.
En terecht: bij zowat ieder probleem blijken internationals dubbel zo hard te worden genaaid. Eenzaamheid? Studentenverenigingen hebben nauwelijks buitenlandse studenten. Discriminatie? ‘NO INTERNATIONALS (sorry)’ in kameradvertenties. Huisvesting? Groetjes vanaf de camping.
Intussen pronkt de universiteit met haar internationale community. Van die hypocrisie moeten we af, vindt DSP, die pleit voor een socialmediabeleid zonder internationals als fotomodellen: ‘The use of international students as models - especially those that are LGBT+,BIPOC, or belong to other marginalized groups - to promote the university ultimately commodifies the identities of these students while simultaneously ignoring the needs of them, creating a false image of the environment.’ Auw.
In het verkiezingsprogramma staan grote problemen (huisvesting, mentaal welzijn, duurzaamheid), soms ambitieuze oplossingen (een universitaire buslijn tussen Den Haag en Leiden), maar ook meer hapklare ideeën (waarom moet je altijd de nieuwste versie van een studieboek kopen?). Als enige studentenpartij geven ze ook aandacht aan de werkdruk van docenten op tijdelijke contracten, in plaats van te hameren op hybride onderwijs. Extra punten voor betrokkenheid.
Stemmen kan tot en met donderdag 20 april via de site van de universiteit. De uitslag wordt vrijdagmiddag 21 april bekendgemaakt.