Je werkt bij Exclusivithee aan de Botermarkt. Ben je inmiddels thee-expert?
‘Toen ik begon, wist ik er eigenlijk nog niet zo veel van, behalve dat ik thee lekker vind, en gezellig. Sinds ik hier werk heb ik dus heel veel geleerd. Ik ben wel al sinds jong een theeleut. Op mijn veertiende dronk ik vijftien koppen groene thee per dag. Dat is nu iets minder, maar ik drink het nog steeds graag.’
Heb je alle soorten die jullie verkopen geproefd?
‘Al 80 procent, denk ik. Veel van de andere smaken ken ik wel een beetje. We hebben zeven verschillende breakfast teas: die heb ik nog niet allemaal gedronken, maar je kunt het verschil ertussen wel ruiken. Het is wel mijn doel om ze allemaal te proeven, maar we hebben ongeveer 220 smaken, dus daar ben ik nog niet.’
Wat is je favoriet?
‘Ik ben erg van groene thee met een fruitsmaakje. We hebben er een met
yuzu, een Japanse citrusvrucht. Die vind ik heel lekker. Een ander is mijn favoriete geur: groene thee met lychee erin. Voor sommige mensen ruikt die veel te zoet, maar als je er thee van zet, is de fruitsmaak precies sterk genoeg.
‘Als ik de rest van mijn leven maar één thee mocht drinken, zou ik voor jasmijnthee gaan. Dat past bij alles, terwijl andere soorten meer een moment hebben. Zwarte thee is in de ochtend het lekkerst, ‘s middags ga ik eerder voor een groene thee of een matcha. Later op de middag een witte thee en voor ik ga slapen een kruidenthee.’
Wat vind je het leukst om te doen?
‘Klanten helpen die niet precies weten wat ze willen. Dan wordt het een kleine ontdekkingsreis en kan ik bedenken wat ik ze laat ruiken. Vooral als Wendy, de eigenaar, er ook staat. Zij weet ontzettend veel.
‘Als je om een matcha latte komt vragen, maak je me ook blij. Die vind ik leuk om te maken. Toen ik matcha de eerste keer puur proefde, was het net visolie. Ik had te lage kwaliteit gekocht. Nu durf ik bij andere cafés geen matcha meer te bestellen, want meestal zijn ze niet lekker. Wij hebben er drie verschillende: van een wat meer grondachtige cacaosmaak tot een frisse grasachtige.
‘Binnenkort gaan we een nieuwe verkopen: mijn Japanse collega heeft hem gevonden in Uji, het mekka van matcha. Nu ligt hij bijna in de winkel, maar als je zaken wilt doen met Japanners moet je eerst een goede relatie met ze opbouwen: je moet elkaar kennen en vertrouwen voor je hun product mag verkopen, zeker bij een familiebedrijf. Gelukkig hebben we een een collega die dat kan. Ik doe Japanstudies en hoop dat later zelf ook te kunnen. Hopelijk kan ik een keer met haar mee naar Japan.’