‘De coronaperiode was net begonnen toen ik hier kwam wonen’, vertelt Rechelle van Steijn terwijl ze kip snijdt in de kleine keuken in haar huis aan het Rapenburg. In de ruimte hangen foto’s van knappe mannen, onder wie de acteurs van de serie Mocro Maffia. Een quote uit de scheurkalender van De haarclip van Marie Claire prijkt aan de deur: ‘Ja, ik kan gewoon echt niet trekken dus dan zet ik maar gewoon mijn muil erop.’
‘Dat is meer de smaak van mijn huisgenoten, hoor’, verontschuldigt ze zich later.
De rechtenstudent, die nu van haar tussenjaar geniet, verzint haar eigen recepten en plaatst deze wekelijks voor 20.700 volgers op Instagram. Deze week maakt ze, samen met Mare, een van haar lievelings lunchgerechten: broodje Toscaanse kip (zie kader).
‘De eerste coronapersconferentie was geweest en ik woonde net in Leiden’, legt ze uit. ‘We konden natuurlijk nergens naartoe, dus mijn huisgenoten en ik kookten heel veel samen. Toen kwam ik erachter dat ik heel veel inspiratie heb voor koken.’
Niet alleen patat en frikandellen
Dat leidde tot de geboorte van het Insta-account “Stuko Receptjes”, ofwel “studentikoze receptjes”. ‘Het begon ermee dat ik dus mijn huisgenoten en vriendinnen appte van: “Hoi, ik heb een kook-account, wil je me alsjeblieft volgen?” Door mond-tot-mondreclame heeft zich dat door Leiden verspreid, maar nu ook door andere steden als Groningen en Utrecht, waar ik helemaal niet zoveel mensen ken.’ Inmiddels volgen ook veel niet-studenten haar account. ‘Die weten waarschijnlijk niet eens wat stuko betekent.’
Waar Van Steijn ontdekte veel inspiratie te hebben voor het bedenken van recepten, merkte ze hoe anderen dat in haar omgeving veel minder hebben. ‘Ik begon met receptjes voor studenten die niet weten wat ze moeten koken. Ik laat me inspireren door kookboeken, andere kook-accounts en menukaarten van restaurants. Studenten willen iets betaalbaars, iets makkelijks en het liefst iets met veel groenten.’
Het beeld dat studenten dagelijks alleen patat en frikandellen eten, klopt wat haar betreft niet. ‘Als ik naar mezelf, vriendinnen en huisgenoten kijk, heb ik juist het idee dat iedereen altijd heel goed en gezond wil eten. Ik denk dat studenten daar de laatste jaren sowieso veel mee bezig zijn - misschien ook wel om te compenseren voor de rest van het studentendieet dat voor een groot deel uit bier bestaat.’
Populaire studentengerechten als pasta pesto - ook wel “pasta groen” - en de standaard wraps, gingen de Insta-chef vervelen. ‘Ik wilde met nieuwe recepten van dezelfde moeilijkheidsgraad komen. Inmiddels vind ik het ook leuk om meer te experimenteren. Mijn recepten zijn daardoor, in vergelijking met het begin, wel iets duurder en moeilijker geworden. Maar ook ik ben nog steeds student en ik kan het ook gewoon betalen. Dus het is niet opeens alleen maar luxe of chic.’
Wel is het volgens de oud-Augustijn zaak om soms in wat duurdere producten te investeren. ‘Wij hebben hier gewoon altijd olijfolie en Parmezaanse kaas in huis. Als mijn moeder dat ziet, denkt ze dat het wel meevalt met hoe zwaar studenten het hebben.’
Van Steijn compenseert de kosten door verder zo zuinig mogelijk boodschappen te doen. ‘Groente en fruit haal ik nooit bij de Albert Heijn, dat vind ik echt superduur. Ik ga meestal naar de Dirk, Zamzam of de toko. Verder probeer ik te kopen wat in het seizoen is. Zelf eet ik niet heel veel vlees, dus dat scheelt ook geld.’
Burrata-trend
Hoewel ze het kook-account volledig in haar eentje runt, vindt ze het sociale aspect van koken erg belangrijk. Ze kookt graag voor haar cordial, huisgenoten en vriendinnen als ze een recept voor Instagram maakt. ‘Dan app ik wie mee wil eten en dan krijg ik altijd enthousiaste reacties. Maar het is niet zo dat ik altijd maar degene ben die voor iedereen moet koken, ook al denken veel mensen van wel.’
Later zou ze graag een grote keuken met kookeiland hebben, waar mensen kunnen aanschuiven terwijl ze staat te koken. ‘Dat is wel iets anders dan dit kleine keukentje. Iedereen is altijd verbaasd dat ik hier mijn recepten maak.’
En nu ze toch aan het dromen is: ‘Als een uitgever mij ooit vraagt om een kookboek te schrijven, is het antwoord sowieso ja. Dan zet ik mijn studie gewoon op pauze. Ik weet alleen niet hoe lang ik het “stuko” kan blijven noemen, want ooit ben ik toch echt student-af. Maar het bekt zo lekker.’
Toch is ze er nog niet over uit of een culinaire carrière in het verschiet ligt. ‘Ik heb nu vijf jaar gestudeerd en wil na mijn tussenjaar nog een master internationaal recht doen. Het liefst zou ik het willen combineren, maar dat is heel druk en ik wil ook niet half werk leveren. Misschien dat ik het een jaar echt ga proberen. En als het niet werkt, ga ik iets met mijn studie doen.’
Verdienen doet de kook-influencer onderhand al wel aan haar account. ‘Ik werk geregeld samen met merken. Dan licht ik bijvoorbeeld een product uit, of maak ik een recept met een ingrediënt van een bepaald merk. Soms heb ik een maand geen opdrachten en soms heb ik er twee. Het verdient niet genoeg om van te kunnen leven, maar het is wel een leuk extraatje.’
De kip gaat ondertussen samen met de zongedroogde tomaten de oven in. Kruidige geuren vullen de kleine keuken. ‘Nu moeten we even twintig minuten wachten’, vertelt Van Steijn. Ze is gek op de Italiaanse keuken en dus op de Toscaanse kip. ‘Pasta zou ik ook wel elke dag kunnen eten. Van sommige keukens merk ik ook wel dat ze meer aanslaan als je er een recept van maakt.’
Zo doen pasta en risotto het altijd erg goed. ‘Als ik meer ga experimenteren, merk ik dat ik minder likes krijg. Er was een tijdje een heel erge burrata-trend en op het moment dat ik een pastagerecht met burrata plaatste, wist ik van tevoren al dat die het heel goed zou doen. Dat is natuurlijk ook heel saai, dus ik kook wat ik zelf lekker vind. Ik denk dat ik daardoor authentiek blijf en me onderscheid van andere accounts.’
Moeilijke eter
Hoewel koken nu haar grootste passie is, was ze als kind juist een heel moeilijke eter. ‘Mijn moeder was het zat om in de keuken te staan voor iemand die niets lekker vond, dus moest ik van haar maar zelf gaan koken. Zo ben ik er achtergekomen dat je dingen die je in eerste instantie misschien niet zo lekker vindt, toch heel lekker kunt maken door ze op een andere manier te bereiden.’
Achteraf is ze erg blij met de beslissing van haar moeder. ‘Je moet het toch leren. Als studenten van mijn leeftijd niet kunnen koken, denk ik: oei, zo moeilijk is het niet.’
Terwijl ze de spinazie door de kip roert, vertelt ze dat ze soms berichtjes ontvangt van studenten die hebben leren koken dankzij haar Instagram-recepten. ‘Ik hoor ook vaak via via dat mensen met hun cordial of huisgenoten mijn receptjes koken. Dat vind ik echt superleuk en het is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen.’
Ze legt de ciabatta met Toscaanse kip zorgvuldig klaar voor de Instagramfoto. ‘Zo zie je maar: iedereen kan koken, als je het maar wilt.’
Bs’jes voor 4:
- 4 kleine ciabatta-broodjes
- 300 gram kip
- 200 gram spinazie
- 125 ml kookroom
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 300 gram zongedroogde tomaat
- 2 knoflookteentjes
- Itakru
- Paprikapoeder
- Peper en zout
- Olijfolie
Bak de ciabatta’s af volgens de verpakking en laat ze daarna afkoelen.
Verwarm de oven op 200 graden voor de kip.
Snijd de kip in platte stukken en leg dit in een ovenschaal. Giet hier wat van de olie uit het potje met zongedroogde tomaten over. Kruid de kip dan met itakru, paprikapoeder, peper en zout.
Snijd de zongedroogde tomaat in kleine stukjes en snijd de knoflook fijn. Mix dan in een kom de kookroom, 2/3 van de Parmezaanse kaas, de fijngesnede knoflook, de zongedroogde tomaat en nog een snuf peper en zout. Giet dit mengsel dan over de kip in de ovenschaal en zet het 20 minuten in de oven.
Slink daarnaast de spinazie in een andere verhitte pan met wat olijfolie. Het makkelijkst is om handje voor handje wat spinazie in de pan toe te voegen en regelmatig om te roeren. Ik vind het voor dit recept zelf het lekkerst om de spinazie maar half te slinken zodat het nog een beetje een bite heeft.
Snijd de ciabatta open en lepel hier wat saus uit de ovenschaal over. Snijd de kip eventueel in kleinere stukken en beleg het broodje hiermee. Doe hier wat extra
Parmezaanse kaas over en leg bovenop de kip de spinazie.