App Chiff: inloggen met een vingerafdruk
Bas Doorn (31, alumnus criminologie): ‘Toen ik in 2013 afstudeerde in criminologie werkte ik eerst vijf jaar bij het Openbaar Ministerie, ik hielp mee met de opsporing van cybercrime. Intussen deed ik de bachelor informatica aan de Open Universiteit en Information Security aan een Londense universiteit. Tijdens mijn informaticascriptie kwam ik op het idee voor Chiff: een app waarmee je op websites inlogt met een vingerafdruk op je telefoon. Het is een soort wachtwoordmanager die je wachtwoord automatisch invult: zelfbedachte wachtwoorden zijn over het algemeen namelijk niet lang of ingewikkeld genoeg en dan kun je gehackt worden. Onze app gebruikt voor elke website een moeilijk en uniek wachtwoord.
‘Toen ik op het idee kwam heb ik oud-huisgenoot Wouter en collega Frank er vrij snel bij gevraagd en zijn we met z’n drieën gestart. We zijn er nu drie jaar mee bezig. De beginfase is moeilijk. De start-up is nu nog klein en nog niet erg winstgevend, maar als je niet een heel dure smaak hebt is dat te doen. Het idee is dat het in de toekomst wel winstgevend wordt. Dat is spannend, maar maakt het ook leuk en avontuurlijk. Ik vind het heel leuk om iets nieuws te maken en je hebt heel veel vrijheid.
‘De app staat in de appstore en is gratis voor persoonlijk gebruik. Chiff bestaat uit een app op je telefoon en een browserextensie, een programmaatje dat je installeert in je browser. Daar komt een QR-code waarmee je ze eenmalig aan elkaar koppelt. Als je wil inloggen krijg je een pushbericht en gebruik je in de app je vingerafdruk of gezichtsherkenning. We hebben ook een backup-systeem, zodat je bij aanschaf van een nieuwe telefoon met een backup-code de app weer kunt installeren en je je wachtwoorden terughebt.’
Bas Doorn werkt samen met Wouter Segijn en Frank Evers. Klik hier voor de website.
Levels: minder antibiotica door voorspellende test
Mark Schoonderwoerd (30, alumnus biologie, PhD maag-, darm- en leverziekten): ‘Ik zat met Blandine, een goede vriendin en een van de co-founders, in het Levelgebouw een wijntje te drinken en hadden het erover hoe we ervoor konden zorgen dat er minder antibiotica wordt voorgeschreven. Wereldwijd wordt er namelijk veel te veel antibiotica gebruikt, dat is een groot probleem. Omdat we dit in Level bedachten, noemden we onze start-up Levels. Erg toepasselijk, want met onze test meten we bloedlevels.
‘Eerst lees je heel veel literatuur over wat er al beschikbaar is over dit onderwerp. Daarna gingen we meedoen aan wedstrijden om ons idee te pitchen. De grootste wedstrijd waar we aan hebben meegedaan was de Philips Innovations Award in Rotterdam. Die hebben we gewonnen als “rough diamond”. Dat geeft zoveel exposure dat daarna alles is gaan rollen.
‘Wij zijn op zoek naar een test die kan voorspellen of je een bacteriële infectie hebt. Zo kun je heel gericht die bacterie bestrijden en niet per ongeluk een virus behandelen, want dat heeft geen zin met antibiotica. In de kliniek wordt het eiwit CRP gebruikt, maar die waarde gaat ook omhoog als je een virale infectie hebt, niet heel betrouwbaar dus. Uiteindelijk maken we een soort zwangerschapstestje: een waar je niet op plast maar een paar druppeltjes bloed op doet. Als er één lijntje oplicht ben je gezond of heb je een virale infectie; als het er twee zijn ben je ziek door een bacterie en hoor je dus antibiotica voorgeschreven te krijgen.
‘In samenwerking met het Centre for Human Drug Research hebben we mensen kleine stukjes bacterie gegeven waardoor ze kort ziek werden. Dan gaan de immuuncellen “aan”. We hebben bloed afgenomen en zijn nu die activatie aan het analyseren. We zitten nu in de tweede klinische studie met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Spaarne Gasthuis. We includeren zowel patiënten die naar het ziekenhuis komen met een bacteriële of virale infectie, en gezonde vrijwilligers.
‘We hadden net een BV geopend en drie maanden later kregen we al een boete van de Belastingdienst omdat we geen aangifte hadden gedaan. Met dat soort dingen moeten we er allemaal nog een beetje in komen. Naast mijn PhD werk ik acht uur per week voor Levels. We eten elke maandagavond samen en vergaderen. We zijn nog steeds bezig met patenten. De specifieke markers geven we nooit prijs. Over tien jaar hopen we minstens drie producten te hebben.’
Mark Schoonderwoerd werkt samen met Blandine Le Tallec en Coen Breedveld. Klik hier voor de website.
ScienceTales: game voor natuurkundelessen
Juliette van der Laarse (28, Koreastudies): ‘Ik ontwikkel een game voor natuurkundelessen, samen met een partner die stage bij mij heeft gelopen. Misschien heel naïef gedacht, maar ik denk dat iedereen alles kan leren. Natuurkunde wordt uitgelegd met formules en grafieken maar het is ineens zo makkelijk als je bedenkt dat natuuurkunde de wereld is. Het wordt een app die straks in de appstore te verkrijgen is, voor 3 euro per maand. Als het loopt willen we ook wiskunde en biologie toevoegen en het in meerdere talen aanbieden.
‘Ik programmeerde al op mijn twaalfde en ik verdiende bij door dat ook voor anderen te doen. Op de middelbare school volgde ik het vak Computer Science. Ik bleek er aanleg voor te hebben. Ik heb hbo game development en ICT gedaan en studeer nu Koreastudies omdat de gamebranche daar heel groot is.
‘In 2015 ben ik begonnen met mijn eerste startup: trainingen en games voor educatieve doeleinden. In het begin focuste ik nog heel erg op augmented en virtual reality, toen waren het meer ervaringen dan games: mensen konden ervaren hoe iets was en daar lering uit trekken. Ik had een kantoor in Leiden en later in Hoofddorp, en een vast team van zes waarvan vier stagiairs, plus freelancers. Ik stond in 2017 op de lijst van meest inspirerende Nederlandse vrouwen, de Viva 400.
‘De app is bijna af. De laatste maanden ben ik alleen nog maar bezig met financiering zoeken.
Juliette van der Laarse (die eerder in Mare uitlegde hoe ze 230 studiepunten in één jaar haalde) werkt samen met Bob Schofield. Klik hier voor de website.
Mark Schoonderwoerd: 'Via de Universiteit Leiden kun je bij de Rabobank als startup 30. 000 euro lenen.'
Bas Doorn: 'Het is belangrijk om voor de juiste zaken van de juiste mensen advies te krijgen. Wij hebben bijvoorbeeld een boekhouder.'
Schoonderwoerd: 'En neem een verzekeringsagent in de hand. Heel veel dingen kun je terugvragen aan de belastingdienst. Uiteindelijk verdient dat zichzelf terug. Heel veel mensen zijn welwillend om jonge mensen verder te helpen. Experts willen graag hun avonduren besteden om met ons een biertje te drinken en advies te geven. Maar verifieer het altijd ook bij iemand anders.'
Doorn: 'We werken onderling met ‘slicing pie’: iedereen houdt z’n uren bij en dat bepaalt je deel van de aandelen. Het is ook een soort huwelijk: je moet mensen gewoon kunnen vertrouwen, het is een heel nauwe samenwerking.'
Schoonderwoerd: 'Begin gewoon. Je moet iets investeren maar als je idee goed is betaalt zich dat hopelijk later terug. Het is megaleuk, heel motiverend om je eigen idee verder te brengen. En vertel het zoveel mogelijk mensen. Maar wees wel selectief in wat je vertelt. Mensen moeten jouw idee afschieten. Mensen die jouw idee ophemelen, daar heb je niks aan.'