Nieuws
Halfjaar cel en tbs voor student die docente bedreigde. ‘Je bent een KK hoer en racist’
Habib L. is vrijdag door de rechtbank in Den Haag schuldig bevonden aan stalking en bedreiging van een universitair docente. De 32-jarige inmiddels oud-student bestuurskunde werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
Sjors Schaap
zaterdag 27 juli 2024
Beeld Silas.nl

Habib L., van Nigeriaanse komaf, kreeg in oktober 2023 een onvoldoende van de docente. Ondanks een waarschuwing had hij namelijk een opdracht in het Engels ingeleverd, terwijl het Nederlands verplicht was. Er volgde een maandenlange, vrijwel dagelijkse stroom hatelijke mails met onversneden racisme, geweldsverheerlijking en doodsverwensingen richting de betreffende docente.

Op 8 november uploadde hij in Brightspace een rouwkaart gericht aan de docente. In zijn mails noemde L. haar onder andere een ‘discriminerende nationalist’, hierbij verwees hij naar de Ku Klux Klan. Verder maakte hij haar herhaaldelijk uit voor racist en ‘KK hoer’.

Kankervolk

Enkele keren ontvingen ook collega’s dergelijke berichten. L. stuurde stevig racistische mails. Hij schreef bijvoorbeeld: ‘Wat een kankervolk zijn jullie Nederlanders. Hopend op een slachting van jullie Nederlanders door wie het ook maar wil.’

In dezelfde mail verwees hij goedkeurend naar de aanslag door een Rotterdamse geneeskundestudent in september vorig jaar waarbij drie doden vielen. En toen een student in Praag 14 dodelijke slachtoffers op de Karelsuniversiteit maakte, liet L. de docente weten hetzelfde voor de Universiteit Leiden te wensen.

Op 18 januari is aangifte bij de politie gedaan, een dag later werd de veroordeelde in Den Haag, vlakbij de gebouwen van de universiteit, opgepakt met een dolk in zijn rolkoffer. Voor illegaal wapenbezit is hij echter vrijgesproken. Hij droeg het mes niet; het bevond zich in zijn rolkoffer, achter slot en grendel en tussen kleding.

‘Hopend op een slachting van jullie Nederlanders door wie het ook maar wil’

In de aangifte liet de docente weten dat haar werk op de universiteit werd bemoeilijkt door de mails. Haar concentratie werd gedurende deze periode verstoord door de mails, soms meerdere op een dag, die tijdens begeleidingsgesprekken, schrijfwerk of colleges binnenkwamen. Ze maakte zich ernstig zorgen voor de veiligheid van haarzelf, haar man en hun kinderen, verwijderde profielfoto’s en accounts op sociale media en voelde zich niet veilig op- en rond de universiteit.

Tijdens de rechtszaak zijn 169 mails als bewijsmateriaal aangevoerd. De rechter sprak tijdens de zitting over ‘een bombardement aan mails’ en oordeelde: ‘Wat toelaatbaar is, is ver overschreden.’ De veroordeelde zei tijdens de inhoudelijke zitting te hebben gedacht dat zijn mailadres geblokkeerd was. Dit was niet het geval.

Paranoïde

Bij psychologisch onderzoek zijn persoonlijkheidsstoornissen bij L. vastgesteld, verergerd door overmatig gebruik van cannabis. Hij was paranoïde en lijdt aan schizofrenie en/of autisme, wat hij door zijn intelligentie goed wist te verbergen.

Deze omstandigheden vergoelijken zijn gedrag echter niet, stelde de rechter. L. deed stelselmatig inbreuk op de persoonlijke levenssfeer met als doel gedragsverandering; hij wilde dat de docente Engelstalige opdrachten accepteerde.

De oud-student is schuldig bevonden aan bedreiging en belaging. Als strafmaat zijn zes maanden gevangenisstraf opgelegd, met aftrek van zijn voorarrest. Daarnaast krijgt hij vier jaar tbs met dwangverpleging. Dat is de maximale duur die een rechter op kan leggen, dit vanwege onder andere het hoge risico op herhaling.

Verder is een ‘gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel’ opgelegd. Hierdoor kan de rechter na het beëindigen van zijn behandeling, en op voordracht van de officier van justitie, verdere maatregelen treffen om herhaling te voorkomen.