Nieuws
Regels buitenlands veldwerk versoepeld
De universitaire reisbeperkingen voor veldwerk in het buitenland zijn versoepeld. Dat blijkt uit een rondgang van Mare langs verschillende onderzoekers. Aanvragen die eerder door het Bureau Veiligheidszaken werden afgewezen zijn na opnieuw indienen alsnog goedgekeurd.
Sebastiaan van Loosbroek en Mark Reid
donderdag 4 november 2021
Foto Taco van der Eb

Veel onderzoekers beklaagden zich sinds het begin van de coronacrisis over de onwrikbare houding van het Internationaal Incidenten Team (IIT), de afdeling van de universiteit die toestemming verleent voor veldwerk in het buitenland.

Het IIT zou aanvragen voor reizen naar landen met een oranje of rode status zonder motivatie afwijzen, terwijl onderzoekers vóór de pandemie zonder problemen naar deze gebieden mochten afreizen.

Een ander heikel punt was de eis van het IIT dat onderzoekers voor vertrek een driedaagse veiligheidstraining (HEAT-cursus) zouden moeten volgen à 2500 euro per deelnemer.

Na vragen in de universiteitsraad afgelopen maand over het strenge beleid heeft het college van bestuur toegezegd het reisbeleid te herzien. Onderzoekers wiens aanvraag was afgekeurd konden een nieuwe poging doen.

Verschillende onderzoekers die Mare heeft gesproken hebben sindsdien toestemming gekregen om veldwerk in het buitenland te gaan doen. Promovendus Tycho van der Hoog mag van het IIT in 2022 naar Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. ‘Ik heb alle drie in één aanvraag gestopt en ik heb tot ieders verrassing toestemming gekregen.’ Van der Hoog kreeg uitsluitend groen licht, een toelichting op het besluit stond er niet bij.

'Ik weet niet waar het is misgelopen. Maar goed, we kunnen'

Bovendien hoeft hij geen HEAT-cursus te volgen, die volgens het beleid verplicht is. ‘Ik kreeg van het IIT te horen dat die nog wel wordt aangeraden.’ Andere onderzoekers die Mare sprak moeten nog wel de veiligheidstraining volgen, maar dankzij eerder aandringen wordt die nu bekostigd door de faculteit.

Taalkundige Jenneke van der Wal is ook blij met de ommezwaai van het IIT. ‘Er is mij meermaals gevraagd of de HEAT-cursus voor promovendi in mijn project uit het budget van mijn Vidi-beurs kon komen. Vorige maand werd eindelijk duidelijk dat de training door de faculteit betaald zou worden en niet uit onderzoeksgeld. Dat was de hele zomer onduidelijk..’

Van der Hoog zelf heeft bij de tweede poging zijn aanvraag op precies dezelfde manier ingediend. ‘Ik had dezelfde argumentatie, ik ga voor hetzelfde onderzoek op veldwerk.’ Toch staan al deze landen nog op code oranje. ‘Het is er in de tussentijd niet veiliger geworden. Er is dus duidelijk iets veranderd in de besluitvorming van het IIT, die dankzij de collectieve druk van de medezeggenschap en Mare onder een vergrootglas kwam te liggen.’