Nieuws
Doek valt voor vijftig studentenhuizen: gemeenteraad stemt in met nieuw woonbeleid
Zo’n vijftig studentenhuizen in de wijken Transvaal, Noorderkwartier en De Kooi zullen verdwijnen, bleek donderdagavond na stemming van de Leidse gemeenteraad. ‘Wat zeg je straks tegen de mensen die uit hun kamer zijn gejaagd?’
Sebastiaan van Loosbroek
vrijdag 22 december 2023
Beeld Bas van der Schot

Na urenlange discussies is de kogel eindelijk door de kerk: het nieuwe woonbeleid, ofwel het Samenhangend pakket woningmarktregulerende maatregelen, werd donderdagavond ingestemd door de gemeenteraad. Het beleid gaat per 1 januari in en heeft tot doel huisjesmelkers harder aan te pakken, de leefbaarheid in wijken te verbeteren en het voor starters makkelijker te maken een huis te kopen.

Maar het betekent ook dat ongeveer vijftig illegaal verkamerde studentenhuizen in de wijken waar de leefbaarheid onder druk staat - Transvaal, Noorderkwartier en De Kooi - naar de legale situatie moeten worden teruggebracht door ze te ontkameren.

Een motie van SVL om de huizen open te houden door de verhuurder alsnog een vergunning te verlenen, haalde het niet, en kreeg alleen steun van de VVD.

In deze panden mogen straks dus nog maar twee personen wonen. Kortom: een deel van de studenten moet eruit en de vraag is wat de gevolgen zijn voor de overgebleven bewoners, omdat de huurkosten per persoon dan flink zullen stijgen.

Fietsparkeeroverlast

Fractievoorzitter van SVL Mitchell Wiegand Bruss zet grote vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. Hij wilde van wethouder Wonen Julius Terpstra (CDA) weten op welke manier hij denkt dat de leefbaarheid van die wijken verbetert door studenten te weren.

‘Een overmaat aan verkamerde panden zet de leefbaarheid onder druk’, reageerde Terpstra. ‘Wij gaan er vanuit dat de leefbaarheid door deze maatregel verbetert.’

‘Wat zeg je straks tegen studenten die uit hun kamer zijn gejaagd en voor niks zijn verhuisd?’

Voor SVL was die uitleg onvoldoende. ‘En wat als we die verbetering straks niet zien? Wat zeg je dan tegen de mensen die je hun kamer uit hebt gejaagd en voor niks zijn verhuisd?’

‘U gaat hierbij uit van een wat-als-situatie en daar hou ik niet zo van’, reageerde de wethouder. ‘Er zijn in deze wijken meldingen van fietsparkeeroverlast, geluidsoverlast en vuil op straat. Met dit voorstel zal dat aantal meldingen moeten verminderen.’

Ook een motie van de ChristenUnie en de VVD om de studenten drie jaar in plaats van één jaar de tijd te geven om nieuwe woonruimte te vinden, haalde het niet. CU-fractievoorzitter Pieter Krol maakt zich daar zorgen om. ‘Denkt u werkelijk dat het lukt om voor al deze studenten zo snel nieuwe woonruimte te vinden?’ vroeg hij de wethouder.

Boetes

‘Ja, als we de druk erop houden ben ik ervan overtuigd dat we heel ver kunnen komen’, antwoordde Terpstra. ‘Zouden we een overgangstermijn van drie jaar hanteren, laten we de verhuurder er te makkelijk mee wegkomen. Het college geeft de boodschap af dat de verhuurder de verantwoordelijkheid heeft andere woonruimte te vinden en wij gaan er vanuit dat zij hun verantwoordelijkheid zullen pakken. Doen ze dat niet, dan kunnen we hen beboeten.’

Het nieuwe woonbeleid is voor de studentengemeenschap niet alleen kommer en kwel. Zo worden bijna achthonderd panden die tijdens de verkameringsstop illegaal zijn verkamerd in wijken waar de leefbaarheid níet onder druk staat, wél gelegaliseerd. Het gaat naar schatting om 4200 studenten die straks dus alsnog in een legaal pand wonen.

Vrees voor meer overlast

Ook verdwijnen in de meeste wijken de verkameringsquota. Alleen in Transvaal, Noorderkwartier en De Kooi is verkamering niet meer toegestaan. In de binnenstad mag maximaal 25 procent van de panden worden verkamerd (was 20 procent). Maar in het kernwinkelgebied en alle andere wijken zit daar vanaf 1 januari geen beperking meer op.

Het woonbeleid werd niet unaniem ingestemd: SVL en Partij Sleutelstad (PS) stemden tegen. Beiden kunnen zich niet vinden in de nieuwe verkameringsregels, maar om verschillende redenen.

Wiegand Bruss wilde niet instemmen zolang de vijftig huizen dichtgaan. Partij Sleutelstad stemde tegen omdat zij juist een strenger verkameringsbeleid willen. Nu in een groot deel van de stad geen verkameringsquota meer gaan gelden, is de vrees dat buurtbewoners meer overlast zullen gaan ervaren. Fractievoorzitter Thijs Vos: ‘Daar kunnen en willen wij geen verantwoordelijkheid voor dragen.’