Nieuws
Brede talenbachelor moet nieuwe studenten trekken
Het plan voor een universitaire studie mondiale talen & culturen is van de baan. In plaats daarvan wordt nu onderzocht of er animo is voor een brede bachelor moderne Europese talen, om zo de dalende instroom bij de talenopleidingen op te vangen.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 11 november 2021

Vorig jaar is begonnen met een verkenning voor een brede bachelor mondiale talen & culturen. Reden daarvoor zijn de teruglopende studentenaantallen bij de moderne talenstudies.

‘Het idee was om een brede talenbachelor op te zetten die net zo succesvol zou kunnen zijn als International Studies’, zei faculteitsbestuurder Jeroen Touwen tijdens de raadsvergadering van de faculteit Geesteswetenschappen.

De opleiding zou naast de al bestaande talenstudies worden aangeboden in de hoop een nieuwe groep studenten aan te trekken die zich breder wil oriënteren.

Het plan voor een mondiale talenbachelor is nu van de baan. ‘Het proces liep vast omdat het moeilijk uitvoerbaar bleek te zijn: als je Europa, Azië en Latijns-Amerika in één opleiding stopt, krijgt die een onduidelijke signatuur’, aldus Touwen. Ook zou het logistieke problemen opleveren: ‘Hoe groter het aantal talen dat je combineert, hoe moeilijker het te garanderen is dat de tijdstippen van de cursussen elkaar niet overlappen.’

Twee talen

Feit blijft dat veel talenopleidingen door de lage instroom niet rendabel zijn, waardoor er linksom of rechtsom studenten moeten worden aangetrokken om de kleine opleidingen in leven te kunnen houden. ‘Toen hebben we gedacht: kunnen we een bachelor moderne Europese talen maken? De student leert dan twee talen in plaats van één en de studie moet een vernieuwend profiel krijgen met aandacht voor bijvoorbeeld mediagebruik en storytelling.’ De studenten zouden dan kunnen kiezen uit de talen Frans, Duits, Engels, Italiaans, Spaans, Portugees, Nederlands en Russisch.

Er wordt onder meer bekeken of zo’n opleiding een aanvulling kan zijn op de al bestaande talenstudies en of er animo voor is onder aankomend studenten. Ook wordt onderzocht of werkgevers behoefte hebben aan breed opgeleide talenstudenten.

Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe andere universiteiten hiermee omgaan. Zo heeft de Universiteit Utrecht een brede talenbachelor opgezet naast de bestaande talenopleidingen en heeft de Rijksuniversiteit Groningen meerdere talenstudies laten opgaan in de bachelor Europese Talen en culturen. ‘We hebben er voordeel van dat we kunnen kijken hoe dat bij hen is gegaan’, aldus Touwen.

Angst voor kannibaliseren

De verkenning zit al in de afrondende fase. ‘Deze maand nog zou die bij het bestuur terecht moeten komen’, zei Touwen. Ook de raad krijgt de rapportage te zien. ‘Eind november, begin december kijken we of we ermee doorgaan.’

Overigens lijkt binnen de faculteit niet iedereen enthousiast te zijn, aldus Touwen. ‘Mijn indruk is dat sommigen bang zijn dat we elkaar kannibaliseren. Maar we willen de studenten niet weghalen bij de andere studies.’

Decaan Mark Rutgers: ‘We gaan het alleen doen als we zeker weten dat het studenten trekt en dat het niet leidt tot kannibalisering van andere opleidingen. Het is een lastig, maar wel een heel belangrijk dossier.’