Studentenleven
Bij studentenroeiwedstrijd de Varsity zijn alleen vredelievende geluiden te horen van Njord en Nereus
Pas op het laatste moment mochten supporters van Njord en Nereus hun teams aanmoedigen bij de belangrijkste roeiwedstrijd van het jaar. In plaats van de gevreesde escalatie was er vooral verbroedering. ‘Het belangrijkst is nu de relatie herstellen.’
Leonie Broekhuizen
donderdag 10 april 2025
Feestvierende Delftenaren na de winst van Laga Foto Jelle de Vreeze

De Varsity, de belangrijkste wedstrijd voor studentenroeiend Nederland, verliep zondag gemoedelijk. Dat was dit jaar geen vanzelfsprekendheid, want tot tweeënhalve week voor de wedstrijd waren leden van studentenroeiverenigingen Njord (Leiden) en Nereus (Amsterdam) niet welkom.

De aanleiding was een uit de hand gelopen inval op de sociëteit van Njord door tientallen Nereus-leden eind oktober waarbij vernielingen werden aangericht en de sociëteit was besmeurd met stroop, meel en eieren. Eén Njord-lid raakte daarbij gewond.

Vorige maand besloot de tuchtcommissie van roeibond KNRB dat beide verenigingen geen publiek mochten meenemen naar de Varsity: door onderlinge spanningen zou de kans op escalatie te groot zijn. Op 18 maart trok de bond deze maatregel echter in, na wederzijdse inspanningen van de besturen van beide verenigingen.

Joelende menigte

Zondag zijn duizenden studenten uit heel het land afgereisd naar het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. De hoofdnummers zijn traditiegetrouw de ‘Dames’ en ‘Oude vieren’. Even na half vijf ziet de joelende menigte de vrouwen van Laga (Delft) als eerste over de finish komen. De Delftenaren aan de kant kleden zich massaal uit en springen in het water om naar hun winnende boot te zwemmen, want ook dat is traditie.

Een halfuur later is het de beurt aan de Oude vieren. De baan is bij dit nummer ruim drie kilometer lang. Als al na 500 meter duidelijk wordt dat zowel Njord als Nereus niet meer meedoen voor de winst, ontspant de sfeer aan de kant. Leden van beide verenigingen staan gebroederlijk naast elkaar en maken een praatje: ‘Zien jullie ze al verschijnen? En ligt Skøll of Triton nou voor?’ Uiteindelijk zijn het de mannen van Skøll die, voor het eerst in de geschiedenis van de Varsity, de zege meenemen naar Amsterdam.

 

Foto Jelle de Vreeze

In plaats van gevreesde vergeldingen zijn er onder leden vooral vredelievende geluiden te horen. ‘Vandaag is het herstellen van de relatie met Njord het belangrijkst’, vertelt Boudewijn Rösingh, derdejaars bij Nereus. ‘Het grootste deel van de leden keurt de acties van afgelopen oktober af. De jongens die toen verantwoordelijk waren, zijn geschorst van de vereniging.’

Hetzelfde sentiment heerst bij de Leidenaren. ‘Het is een dag waar je het hele jaar naar uitkijkt’, zegt Julia Coerts, vierdejaars Njordlid. ‘Dus het was wel echt een opluchting toen we hoorden dat we toch mochten komen.’

Ook de roeiers zelf, die de wedstrijd hoe dan ook mochten starten, zijn erg blij met de meegereisde aanhang. ‘Het is heel fijn dat mensen van je eigen vereniging, maar ook je ouders, erbij mogen zijn’, vertelt Diede, eerstejaars wedstrijdroeier bij Njord. Haar ploeggenoot Megan van Kakum valt haar bij: ‘Als je op het laatste stuk langs de supporters vaart, weet je dat je wordt aangemoedigd door je eigen vereniging.’

Aangeschoten studenten

De besturen van Njord en Nereus, die er samen voor hebben gezorgd dat hun leden zondag toch welkom waren, hebben onderling afgesproken de pers niet te woord te staan zolang het proces bij de tuchtcommissie van de KNRB nog loopt. Sophia Boomsma, voorzitter van Njord, laat wel weten dat het bestuur heel positief terugkijkt op de Varsity.

Positief is ook de sfeer in de trein terug van Houten. De deuren kunnen nauwelijks dicht: het staat propvol aangeschoten studenten met verbrande wangen van een hele dag in de zon. Een uitgelaten stel gebruikt de ijzeren paal in de Sprinter als paaldanspaal. Erbij zijn was vandaag een stuk belangrijker dan de winst.