Achtergrond
Zijlstra stuurt aangepast plan naar Kamer — Maar langstudeerboete gaat door
Het wetsvoorstel dat de langstudeerboete mogelijk moet maken, ligt nu bij de Tweede Kamer. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft dinsdag een aangepaste versie van zijn ‘Wet verhoging collegegeld langstudeerders’ naar het parlement gestuurd.
donderdag 3 februari 2011
De ME in de clinch met de protesterende studenten. © Taco van der Eb
In het nieuwe voorstel verandert er voor de studenten niets: zij mogen voor hun bachelor en master elk één jaar uitlopen, anders krijgen ze een boete van € 3000,-. Tijdens de masterfase krijgen ze geen basisbeurs meer; dat geld moeten ze lenen.
Voor de universiteiten en hogescholen verandert er wel iets: zij worden nu voor 190 miljoen gekort op hun budget. Eerst zouden ook zij drieduizend euro boete per langstudeerder krijgen. De Raad van State vond dat een slecht plan: ‘Een instelling heeft nauwelijks middelen om langstuderen tegen te gaan’, zo schreef het adviesorgaan over het oorspronkelijke wetsvoorstel.
Aan andere kritiekpunten komt Zijlstra niet tegemoet. Zo vindt de Raad van State dat de huidige studenten moeten worden ontzien; ‘in het licht van het rechtszekerheidsbeginsel.’ Dat betekent juridisch gezien de spelregels niet veranderd mogen worden tijdens het spel zelf.
Wanneer de Tweede Kamer precies zal stemmen over het voorstel is nog onduidelijk; vermoedelijk deze maand. Hoewel het Kabinet Rutte een heel krappe minderheid heeft – met de gedoogsteun van de PVV slechts één zetel - gaan de studentenorganisaties ervan uit dat het plan door de Kamer zal komen.’ 62.000 Studenten moeten zich nu voor gaan bereiden op een collegegeld van bijna vijfduizend euro dat ze vanaf 1 september zullen moeten betalen’, klaagt de Landelijke Studentenvakbond.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) denkt ook dat de Tweede Kamer de wet aan zal nemen. ‘Met dat ene luttele stemmetje meer is het toch heel lastig om langs dit kabinet te komen’ verzucht ISO-voorzitter Guy Hendricks. Hij heeft zijn hoop op de Eerste Kamer gevestigd. ‘Die zijn er om een goede werking van de democratie te handhaven. Het moet nu allemaal snelsnel erdoor, want het geld is nodig. Maar als straks blijkt dat het juridisch niet deugdelijk is om de huidige langstudeerders te beboeten, moet je dat geld wel weer teruggeven. Daar zit de minister van Financiën ook niet op te wachten.’