‘Tot voor kort woonde ik in een studentenhuis aan de Haagweg. Eerst met één andere student samen, maar er lag een aanvraag bij de gemeente om de woning te verkameren in vijf eenheden. Net na het instellen van de verkameringsstop kregen we te horen dat die vergunning niet zou worden verleend. We zijn toen wel blijven zitten, in de hoop dat het toch nog zou worden gelegaliseerd. Dat gebeurde niet.
‘Handhaving kwam langs en zei dat we er 15 augustus uit moesten. Sindsdien woon ik weer bij mijn ouders in Lochem, dat is drie uur reizen. Mijn huisgenoten wonen ook weer bij hun ouders.
‘Ik ben meteen op zoek gegaan naar een nieuwe kamer. Daar gaat de meeste tijd van de dag in zitten: zoeken, reageren, bellen. Ik reageer op woningen via Huurwoningen.nl, Kamernet, Huurstunt.nl, Kamerdirect.nl, Directwonen.nl. Ik betaal me er helemaal scheel aan. De afgelopen tijd heb ik op zeker zestig woningen gereageerd waarbij enigszins de kans bestond dat ik die zou kunnen krijgen, woningen op toplocaties laat ik meteen al links liggen.
‘Van zeventig procent krijg je helemaal geen antwoord, omdat de verhuurder 150 reacties krijgt. De overige dertig procent neemt nog de moeite een afwijzing te sturen. Bij twee woningen mocht ik komen kijken maar werd ik het niet. Nu ben ik bezig met het aanvragen van een urgentieverklaring bij Duwo en instanties voor sociale huur.
‘Nu ik weer in Lochem woon, heb ik alle verplichtingen in Leiden laten vallen. Ik repeteer nog met een band, maar naar clubavonden ga ik niet meer. College om negen uur red ik nooit, tenzij mijn ouders me eerst in de vroege ochtend naar het station van Zutphen zouden brengen.
‘Ik kijk alle colleges en werkgroepen thuis terug, maar daardoor mis ik wel belangrijke informatie. Ik dacht bijvoorbeeld dat we ons voor half oktober moesten inschrijven voor de tentamens, maar nu blijkt dat dat per vak verschilt. Dus nu moet ik voor een vak, waarvan de inschrijving is gesloten, regelen dat ik alsnog dat tentamen kan maken.
‘Over twee maanden moet ik wel echt in Leiden wonen, omdat we dan praktijkvakken krijgen waar we leren pleiten en betogen. Als ik dan nog geen kamer heb, is het de vraag of ik mijn studie wel kan afronden. Dan heb ik echt een probleem.’
Het huidige tekort aan studentenkamers in Leiden wordt geschat op 1200 (Kamerbrief minister Binnenlandse Zaken Ollongren, 24 juni). In 2018 schatte studentenhuisvestersorganisatie Kences dat bij ongewijzigd beleid het tekort aan wooneenheden in 2026 kan oplopen tot 2.700. De gemeente wil dat dat tekort nul is, en wil dus in die periode 2700 studentenwoningen bouwen. De eerste zeshonderd zijn al af.
Dit artikel is onderdeel van een serie portretten in Mare's themanummer over de Leidse woningmarkt, mede mogelijk gemaakt door het Leids mediafonds.
Vorige: De sociale huurder die moet wijken: 'De gemeente laat de oren hangen naar de universiteit'
Volgende: De antikrakers die longboarden in de woonkamer: 'Het enige wat je hier hoort is het gehinnik van de paarden.'