Ieder jaar mogen alle Leidse studenten hun stem uitbrengen voor de universiteitsraad: het centrale medezeggenschapsorgaan van de universiteit dat bestaat uit zestien leden. Acht zetels worden bezet door medewerkers van de universiteit, de andere acht door studenten.
Deze verkiezingen draait het uitsluitend om de studentgeleding, aangezien de personeelsgeleding elke twee jaar wordt verkozen.
Winnaar van de verkiezingen is PBMS (Partij voor Bèta en Medische Studenten), die drie van de acht zetels heeft bemachtigd. Daarmee heeft de partij niet alleen absoluut de meeste zetels, maar is zij ook de enige die er een zetel bij heeft gekregen ten opzichte van vorig jaar.
LVS (Lijst Vooruitstrevende Studenten) houdt stand en blijft haar twee zetels behouden. LSP (Liberale Studentenpartij) heeft, net als vorig jaar, één zetel. Ook de partijen ONS (Ondernemende Studenten) en DSP (Democratic Students Party) behouden hun ene zetel.
De enige partij die niet meer terugkomt in de raad, is CSL (Christelijke Studentenfractie). Die partij kreeg vorig jaar ook al te weinig stemmen voor een zetel, maar kon toch plaatsnemen in de raad omdat Belang van Omar zijn zetel opgaf. Inmiddels heeft CSL zichzelf opgeheven, omdat het partijbestuur de afgelopen jaren een daling opmerkte in de betrokkenheid en activiteit van de leden.
Treurige opkomst
De studenten stonden dit jaar, evenals andere jaren, niet erg te springen om gebruik te maken van hun democratisch recht. Waar de opkomst vorig jaar al zeer mager was met een krappe 15 procent, heeft dit jaar slechts 12,5 procent de moeite genomen een stem uit te brengen. 4.234 studenten hebben gestemd, van de in totaal 33.892 kiesgerechtigden. Daarmee kan deze verkiezing weleens de treurigste in de universiteitsgeschiedenis zijn.
Blijkens de partijstandpunten van PBMS wil de partij dat fysiek onderwijs de norm blijft en dat de universiteit meer gaat doen om studentenwelzijn te bevorderen. Ook moet er een internationaliseringsplan komen om de internationale ambities van de universiteit meer recht te doen.
En zal de jarenlange wens van de partij om gratis maandverband en tampons beschikbaar te stellen op de toiletten van universiteitsgebouwen eindelijk in vervulling gaan? We zullen zien.