Daartoe worden ze min of meer gedwongen door de oppositie, die wil dat het grootste deel van de aangekondigde bezuinigingen van in totaal 2 miljard euro op het gehele onderwijs van tafel gaat. Omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer is de kans groot dat de hele onderwijsbegroting wordt tegengehouden.
Bronnen meldden woensdag aan de NOS dat bewindslieden op zoek gaan naar alternatieve manieren om te bezuinigen. ‘We gaan er wel uitkomen’, zei NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven. ‘Als je kijkt naar de zetelverdeling tussen de Eerste en Tweede Kamer moeten we samenwerken met het parlement.’
Volgens de NOS is er bij de coalitie ‘veel onderlinge irritatie’. Sommigen vinden dat onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) te weinig heeft gedaan om een oplossing te vinden. Bruins vindt dat hij te weinig speelruimte heeft. Bij het Kamerdebat van dinsdagavond leek de coalitie geen millimeter te willen toegeven. De regeringspartijen bleven erbij dat het geld nodig is voor extra uitgaven aan defensie en verbetering van de koopkracht, ondanks tegenvoorstellen van allerlei oppositiepartijen.
Zo wil GroenLinks-PvdA samen met SP, Volt, Denk en Partij voor de Dieren de twee miljard opbrengen door te bezuinigen op fossiele subsidies, inkomens van nieuwe artsen in loondienst te ‘maximeren’ en bestaande constructies om winstbelasting te ontlopen te bestrijden.
Ook D66, CDA, CU en JA21 dienden tegenvoorstellen in. Ze hopen geld te besparen door de AOW-leeftijd te flexibiliseren (voor wie dat wil tot 70 in plaats van 67 jaar), het eigen risico niet te verlagen naar 165 maar naar 185 euro en de ‘VWS-subsidie voor medisch specialisten in opleiding’ te verlagen. Deze plannen leiden tot een besparing van 1,3 miljard euro.
De behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer gaat donderdag verder. Dan komt ook minister Bruins aan het woord.
Nieuws
Na een starre houding in het onderwijsdebat lijken regeringspartijen nu toch te bewegen
De regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB gaan toch op zoek naar een compromis in de discussie over de onderwijsbegroting.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 28 november 2024