Het aantal internationale bachelorstudenten in Leiden daalde slechts 3 procent, van 1440 naar 1400.
De landelijke daling komt na maatregelen die universiteiten hebben genomen om de buitenlandse instroom te beperken, bijvoorbeeld door niet meer te werven in het buitenland. Ook Leiden doet dat al enige tijd niet meer, maar heeft desondanks nog een sterke groei aan masterstudenten.
Dit jaar schreven 2000 internationale studenten zich in voor een Leidse master, in vergelijking met 1650 studenten vorig jaar, een toename van 21 procent. Daarmee is 37 procent van de masterstudenten nu afkomstig uit het buitenland, in vergelijking met 34 procent vorig jaar.
Universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke zegt dat de universiteit er rekening mee houdt dat de daling wel gaat komen. ‘Bij sommige universiteiten komt het effect van de maatregelen wat later, maar wanneer precies is koffiedik kijken.’
Bij andere universiteiten was er een sterkere daling te zien, zo daalde de instroom aan internationale bachelorstudenten aan de Vrije Universiteit met maar liefst 23 procent.
Kaalslag
UNL-voorzitter Caspar van den Berg spreekt in een persbericht van een potentiële kaalslag, waarbij het voortbestaan van opleidingen in gevaar komt. ‘We zien nu twee jaar op rij een daling, dit jaar een stuk forser dan vorig jaar. Ook voor vakgebieden waar de arbeidsmarkt om mensen staat te springen. Dit kabinet wil desondanks het aantal internationale studenten met een harde bezuiniging en rigoureuze wetgeving nog sterker terugdringen.’
Naar verwachting zal de landelijke daling door de nieuwe Wet internationalisering in balans verder doorzetten. Door de invoering van die wet moet het aantal Engelstalige opleidingen met een derde afnemen en kunnen universiteiten het aantal studenten bij specifieke opleidingen beperken door een numerus fixus in te voeren.