‘Ik keek naar een tv-programma over het SETI-instituut (Search For Extraterrestrial Intelligence, red.)’, zegt illustrator Daniëlle Futselaar die afbeeldingen bij wetenschappelijke artikelen over onder andere sterrenkunde maakt. Op 9 november geeft ze in Rijksmuseum Boerhaave een lezing over haar werk.
‘Ik vond het zo gaaf wat de wetenschapper over de zoektocht naar buitenaards leven vertelde, dat ik het instituut mailde. Ik kreeg een bericht terug van Seth Shostak, senior astronomer van SETI, de onderzoeker die op tv was.
‘Er groeide een vriendschap uit. Ik kreeg toen de vraag om een artist impression te maken bij een wetenschappelijk artikel. Ik moest vragen wat dat was, zo weinig wist ik ervan. Uiteraard is niet van alles wat er gebeurt in het heelal beeld. Soms kun je letterlijk zaken niet zien, magnetische straling bijvoorbeeld, maar wil je die toch verbeelden.
Geen bèta-achtergrond
‘In het universum komen bijvoorbeeld fast radio bursts voor, dat zijn korte krachtige radiopulsen. Als je die met een radiotelescoop opvangt, zien ze eruit als een gekartelde lijn: een beetje als een hartslag op hartslagmonitor. Zo kan je dat dan weergeven in een illustratie.
‘De eerste illustratie sloeg aan, want ik doe dit werk nu al veertien jaar. Wetenschappers die een artikel hebben geschreven benaderen mij en leggen uit wat er moet gebeuren. Ik heb zelf namelijk helemaal geen bèta-achtergrond en heb ook wel eens last van impostor syndrome. Je leert wel heel veel als je tekent voor de wetenschap.
‘Illustraties van mij zijn gepubliceerd op de covers van Nature, Nature Astronomy en American Scientist, daarnaast maak ik ook illustraties voor André Kuipers en Govert Schilling.
‘ Ik heb zelf ook twee boeken over het heelal gemaakt. Het meest recente is Het geheime heelal, een prentenboek over leuke en minder leuke plekken waar je als ruimtereiziger naar toe kunt gaan.’
Het heelal illustreren - illustreren wat je niet ziet!
Rijksmuseum Boerhaave
Zaterdag 9 november 2024 van 11.00-12.30 u, gratis, ook livestream