Herdenkingen
Tijdens de Slag om Den Haag, bij de Duitse inval op 10 mei 1940, wisten Nederlandse soldaten nog een strategisch belangrijke brug over de Rijn te heroveren: bij het Haagsche Schouw, toen nog Oegstgeest. Het plan van de Duitsers om Den Haag binnen te dringen om de regering en de koningin gevangen te nemen, ging niet door. 51 Nederlandse militairen sneuvelden bij de strijd om de brug en nog eens 95 bij de gevechten om het dorp Valkenburg en het vliegveld.
Al op 26 april 1941 werd het oorlogsmonument onthuld. Dát mocht blijkbaar van de Duitsers, maar de burgemeester was afwezig. Die was de week ervoor gearresteerd door de bezetter. Op
4 mei worden om 15.00 uur de gevallenen bij het monument herdacht. Om 17.00 uur is de herdenking van de razzia in de wijk de Kooi. In 1944 werden daar zo’n dertig familieleden van verzetslieden opgepakt. Om 19.00 uur start de Dodenherdenking in de Pieterskerk. Tenslotte is er op 7 mei om 19.00 uur in de Hooglandse Kerk de herdenking van de Jodenvervolging.
Wandelingen
Historicus Alphons Siebelt geeft op 7 mei twee oorlogswandelingen door Leiden. Thema: ‘Collaboratie en confrontatie’. De wandelingen starten om 10.30 en 14.00 uur bij het standbeeld van burgemeester Van der Werf en duren twee uur. Deelname kost €9 en aanmelden kan via contact@onderduikers.nl.
LibertyTour17
Zeven estafetteteams en een optocht van historische legervoertuigen leggen in de nacht van 4 op 5 mei 135 kilometer af van Wageningen naar Den Haag. Net als de Irene Brigade 72 jaar eerder deed, om met de Canadese geallieerden Den Haag te ontzetten.
De stoet trekt vrijdag tegen het middaguur over het Leidse Rapenburg, waar een aubade voor de Soldaat van Oranje wordt opgevoerd. Die woonde immers als student boven het huidige café Barrera. Rond 14.00 uur arriveert het bevrijdingsvuur op het Malieveld, waar het Bevrijdingsfestival dan van start gaat.
Festival
Leiden heeft ook een eigen bevrijdingsfeestje: Bevrijding op het Plein. Een gratis festival op het Hooglandse Kerkplein, op 5 mei van 11.00 uur tot 23.30, met foodtrucks, een Biergarten en optredens van o.a. Kees van Hondt, The Local 6, Reinier Haas en Klapstuk Soundsystem.
Boek
Buck Goudriaan, schrijver van verschillende boeken over Leiden en de oorlog, presenteerde afgelopen maand: Eerst Nederland bevrijden, dan Indonesië, een boekje over Indonesische studenten in Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog (uitg. De Nieuwe Vaart). Zo’n honderd studeerden er hier bij het uitbreken van de oorlog. Terug konden ze niet. De meesten raakten betrokken bij het verzet.
Lees ook het artikel De vergeten soldaat van Oranje in Mare deze week.