Tussen 11 en 17 september barst Leiden van de kunstzinnige en intellectuele activiteiten als wetenschap en kunst samenkomen tijdens de Days of Art and Science, een meerdaags programma met muziek, kunst, lezingen en vooral veel nieuwsgierige blikken op mogelijke toekomsten.
Brave New World
Nergens zijn er meer blikken vooruit dan tijdens Brave New World, een tweedaagse conferentie in museum Naturalis over hoe toekomstige technologie het menselijk leven zal beïnvloeden. Het thema van dit jaar is aandacht in al haar vormen. Panels van wetenschappers, kunstenaars en filosofen gaan de discussie aan over de toekomst van onze aandacht. Hoe verdelen we die, welke onderwerpen verdienen over een eeuw nog onze aandacht, en hoe tast technologie onze aandachtsspanne aan?
Leiden Shorts
Als je concentratie al helemaal is gesloopt door te veel sociale media scrollen op je telefoon, kun je gelukkig nog terecht bij het jaarlijkse korte-filmfestival Leiden Shorts, waar de kortste film slechts een minuut duurt. Daarnaast zijn er nog zo’n vijftig andere films te zien, van fictie en documentaires tot experimentele en animatiefilms van maximaal een half uur lang. Het publiek speelt dit jaar een extra belangrijke rol. Niet alleen kun je stemmen voor de juryprijs, ook gaat het festival bij zichzelf te rade welke invulling het moet hebben in de toekomst.
Wavelength
In een kantoorgebouw op het Bio Science Park vindt de tweede editie van het eendaagse muziekfestival Wavelength plaats. Een ongebruikelijke plek, maar toch blijkt de link met bioscience dichterbij dan je zou denken bij de uitvoering van Richard Reed Parry’s Music for the Heart and Breath door muziekensemble Stargaze. Tijdens het optreden hebben de muzikanten een stethoscoop op en laten ze het ritme van de muziek bepalen door de snelheid van hun eigen hartslag en ademhaling. Getraind als ze zijn, laten de muzikanten zo de ritmes samenkomen tot een harmonieuze en unieke uitvoering van het werk.
Nacht van Ontdekkingen
Grote klapper van de kunstzinnige week is de Nacht van Ontdekkingen op 16 september, wat voorheen de Nacht van Kunst en Kennis heette. Inmiddels dus van naam is veranderd, maar het maakt nu wel deel uit van de nieuwe Days of Art and Science en moet niet verward worden met de Museumnacht die in juni plaatsvindt. Hoe het dit jaar dan ook precies heet, het is een avond met muziek, lezingen en kunst in de Hortus Botanicus, het Academiegebouw en de Oude Sterrewacht.
Hoofdspreker tijdens de Nacht is de Britse kunstenaar en ‘geitenman’ Thomas Thwaites, die een lezing geeft over hoever we met technologie kunnen gaan om eigenschappen van andere diersoorten over te nemen. Best ver zo blijkt, want Thwaites deed een redelijk succesvolle poging om aan de beslommeringen van het menselijk bestaan te ontsnappen door met hulp van protheses aan zijn armen en benen te leven als een geit op een boerderij in de Zwitserse Alpen, waar hij drie dagen lang gras at en een kudde geiten bij probeerde te houden op een steile berghelling.
Thwaites zet graag de relatie tussen mens en natuur op zijn kop. Zo ook in zijn nieuwste werk waarbij hij probeert een gezinsauto te maken die geen enkele negatieve impact heeft op het milieu en ongevaarlijk is voor alle mensen. Thwaites weet ook al dat deze ‘harmless car’ van begin af aan een onmogelijke droom is, maar desondanks is hij erin geslaagd om een karretje te maken dat echt kan rijden en in de verte nog het meest wegheeft van een rieten mand op wielen.
Dat zijn uitvinding nooit grootschalig gebruikt gaat worden deert niet. Zijn vragen over onze nadelige invloed van onze consumptiemaatschappij op de natuur boeten daardoor niet in aan urgentie. Misschien is het voor de natuur maar het beste als we net als Thwaites als geiten gaan leven op een Zwitserse berghelling.
Days of Art and Science, 11-17 september, verschillende locaties en toegangsprijzen