‘Voordat ik naar Alphen aan den Rijn verhuisde, woonde ik samen in een huurappartement in Leiden. Daarvoor moest ik eigenlijk vier keer de huur verdienen, zo’n vierduizend euro netto. Gelukkig kon ik het anders regelen door drie keer de huur aan borg te betalen.
‘Maar omdat de huurkosten voor starters vrij hoog zijn, besloten we dat het beter was om te gaan kopen. In plaats van elke maand 1200 euro kwijt te zijn, kan dat beter ergens in gaan zitten waar je na afloop nog wat aan overhoudt.
‘We wilden vergelijkbare maandlasten met toen we huurden, zodat je ook nog wat geld overhoudt voor leuke dingen of de aanschaf van een nieuwe vaatwasser. In die prijscategorie, tussen de 2,5 en 3 ton, konden we in Leiden nauwelijks wat krijgen. Dan was het een oud huis in de Merenwijk waar ook nog een nieuwe keuken en badkamer in moest. Daar wilden we geen drie ton voor betalen.
‘Toen gingen we zoeken naar meer huis voor hetzelfde geld en kwamen we uit op de wijk Kerk en Zanen in Alphen aan den Rijn: gebouwd en ingericht voor jonge gezinnen, met veel 30-kilometerzones, speeltuintjes, scholen en kinderopvang. Hier kregen we een goed onderhouden huis dat met gemak honderdduizend euro goedkoper was dan een in Leiden. Daarnaast is het een prima plek om een gezin te stichten.
‘Ik was wel liever in Leiden gebleven. Er is veel meer historie, ik mis de markt, ik kom er veel sneller mensen tegen uit mijn studententijd. In Alphen ken ik alleen mijn buren en een paar collega’s. Maar veel vrienden zijn ook vanwege de kosten elders gaan wonen, in Zoetermeer of Gouda.
‘Ik vind dat de gemeente er beter voor moet zorgen dat mensen in Leiden kunnen wonen. Het is financieel al heel lastig om van je studentenkamer naar een appartement te verhuizen, en als dat al lukt dan is de volgende stap naar een huis een groot drama. En dan heb je nog de krapte op de woningmarkt. De doorstroming stagneert, omdat de mensen die in een goed appartement of huis zitten daar niet snel weggaan. Dat maakt het voor studenten heel moeilijk om na de studie iets in Leiden te vinden.’
Sinds 2012 is de gemiddelde prijs waarvoor een Nederlandse woning werd verkocht gestegen met 46 procent. In de regio Leiden was die stijging 67 procent (cijfers NVM). In de leeftijdscategorie 27-39 jaar zijn de afgelopen tien jaar netto 7759 mensen vertrokken uit Leiden. Vooral jonge gezinnen verhuisden naar gemeenten in de buurt.
Dit artikel is onderdeel van een serie portretten in Mare's themanummer over de woningmarkt, mede mogelijk gemaakt door het Leids mediafonds.
Volgende: De ongewenste studenten aan de Haagweg: 'Als we ons goed gedragen, mogen we hopelijk blijven.'
Vorige: De klager die geen studentenflat wil: 'Het zijn andersoortige bewoners met een andere levensstijl.'