De universiteitsraad heeft felle kritiek op MyStudyMap. Met dat inschrijfprogramma voor vakken en tentamens zijn al problemen sinds het programma universiteitsbreed is ingevoerd. Studenten moesten inschrijvingen bevestigen en dat ging regelmatig fout, waardoor ze pas in de tentamenzaal ontdekten dat ze het tentamen niet mochten maken. Die bevestiging is mede onder druk van de universiteitsraad uit het systeem verwijderd.
Toch blijkt nu dat er nog steeds een ‘aanzienlijke groep studenten is die niet kan deelnemen aan tentamens door inschrijfproblemen’. Vooral bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen zouden er problemen zijn. Als het college niet meer doet om de problemen op te lossen, stemt de raad daarom niet in met de Onderwijs en Examenregelingen (OERen) voor 2025-2026.
‘We zijn er een beetje klaar mee’, zei Femke Spaargaren van studentenpartij PBMS maandag tijdens de raadsvergadering over de aanhoudende inschrijfmalaise.
Onrust
‘Het is belachelijk, zeker ook in de context van de komende langstudeerboete, dat studenten vertraging oplopen door inschrijfproblemen. Het college is tegen die boete, maar ondertussen worden er wel studenten weggestuurd bij tentamens. Ook als er nog lege plekken in de zaal zijn, doen zich situaties voor dat studenten huilend weglopen omdat er iets met de inschrijving is misgegaan.’
De raad schrijft dat het ‘wegsturen van deze studenten disproportioneel is’.
Volgens Spaargaren moet het mogelijk zijn om ter plekke alsnog iemand in te schrijven. ‘Het enige argument dat we van de universitaire ambtenaren te horen krijgen waarom dat niet kan, is dat het storend is voor andere studenten die het tentamen willen maken. Het brengt echter veel meer onrust en stress met zich mee als een geweigerde student huilend de zaal verlaat.’
Volgens Joost Augusteijn van personeelspartij LAG is het inschrijfsysteem helemaal uit de hand gelopen. ‘Het is ingevoerd om een goede inschatting te maken van het aantal studenten dat het tentamen gaat maken. Ik heb zelf ook tentamens georganiseerd. Je weet ongeveer hoeveel studenten een vak volgen en ook het tentamen maken. Dat is gemiddeld 70 tot 75 procent. Als je voor 75 of desnoods 80 procent van de studenten tafeltjes neerzet, komt het altijd goed. Zo voorkom je heel veel kosten vooraf en heb je geen studenten die onterecht worden weggestuurd. Die rompslomp en onvrede is helemaal niet nodig.’
Marie Kolbenstetter van personeelspartij PhDoc stelde voor om het anders aan te pakken: ‘Het is beter om een uitschrijfprotocol te hebben dan een inschrijfprotocol.’ Dat inschrijven voor het tentamen moet eigenlijk automatisch gaan als je het vak volgt. ‘Je moet je dan uitschrijven voor het tentamen als je het niet wil maken.’
Instemmingsrecht
De raad was ook geprikkeld door een discussie met het college over het instemmingsrecht op de OERen. Volgens het college zou dat instemmingsrecht alleen gelden voor wijzigingen in die regeling, en viel de inschrijfprocedure daar niet onder. De raad is het daar niet mee eens.
Augusteijn: ‘Het college en de raad moeten de OERen vaststellen en dan gaat het nadrukkelijk niet alleen om de wijzigingen.’
Floske Spieksma van personeelspartij UB ergerde zich aan de houding van beleidsmedewerkers tijdens het overleg met de raad. ‘Zij vinden het stomvervelend als er dingen worden besproken die niet werken. Wij willen het juist blijven bespreken omdat zaken nog steeds niet goed werken.’ Op maandag 9 december spreekt de raad met het college over de OERen.
‘Er zijn best veel studenten die in de problemen komen met tentamen-inschrijvingen’, zegt Femke Spaargaren van studentenpartij PBMS naderhand tegen Mare. ‘Deels gaat het mis met MyStudyMap zelf, deels gaat het om foutjes van studenten die niet meer te herstellen zijn.
‘Wat er bijvoorbeeld is gebeurd is dat in het systeem hertentamens voor 2025 zijn opengezet. Die stonden bovenaan in het programma. Een aantal studenten dacht zich in te schrijven voor hertentamens voor 2024, maar kozen per ongeluk voor 2025. Je leest daar supermakkelijk overheen.
‘Het gaat om tientallen studenten die dat is overkomen. Die konden allemaal geen hertentamens maken. Ik ken iemand die hierdoor een jaar studievertraging heeft opgelopen.
‘Het is je eigen verantwoordelijkheid als student om een inschrijving correct uit te voeren, maar waarom staan die hertentamens voor 2025 open? Dat zou niet moeten kunnen. Ik vind dat de universiteit hier ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. Als er nog lege tafeltjes zijn in de zaal, moet je je nog ter plekke kunnen inschrijven. Het kan technisch gezien ook. De raad wil dit mogelijk maken, maar dat wordt nog een lastige discussie.
‘Mijn indruk is dat haast bij elk tentamen er studenten worden weggestuurd. Om mij heen krijg ik die signalen ook. Daardoor lopen studenten veel schade op. Kan dit echt niet anders?’