Nieuws
144 banen verdwijnen bij de faculteit Geesteswetenschappen
De faculteit Geesteswetenschappen krimpt de komende vijf jaar met 144 fte. Dat blijkt uit de universitaire begroting 2025-2029 die maandag in de universiteitsraad werd besproken. ‘Dit is schrikbarend.’
Vincent Bongers
donderdag 28 november 2024
Binnenkant van het nieuwe Herta Mohrgebouw. Foto Eva Bloem

Mare onthulde onlangs dat de faculteit Geesteswetenschappen fors moet gaan bezuinigen. Oorzaken zijn onder meer dat studenten minder studiepunten halen, het aantal promoties afneemt en de loonkosten zijn gestegen. Volgens de meest recente prognose loopt het tekort na 2025 op tot 5,7 miljoen euro per jaar.

De faculteit heeft plannen om fors te snijden. Het faculteitsbestuur wil de bachelors African Studies en Latin American Studies schrappen en Chinees, Japans, Koreaans en Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies laten opgaan in een nieuwe bachelor Aziëstudies. Frans, Duits en Italiaans moeten fuseren tot de bachelor Europese talen en culturen. Ook sommige masters worden geschrapt of samengevoegd. In totaal zou dit moeten leiden tot een reductie van driehonderd vakken en tientallen fte aan personeel.

Schrikbarende teruggang

Uit de begroting blijkt nu dat het personeelsbestand van 2025 tot 2029 daalt van 820 fte naar 676 fte, een afname van ruim 17 procent. Het wetenschappelijk personeel (wp) daalt van 583 fte naar 464 in 2029. Het aantal fte ondersteunend en beheerspersoneel (obp) op de faculteit zakt van 237 naar 212 in deze periode.

De raad maakt zich grote zorgen over die flinke afname. ‘Bij Geesteswetenschappen is nu al een daling van het aantal wp met 20 procent begroot, tegenover een daling van het obp van 10 procent’, schrijft de raad.

‘De langstudeerboete is funest voor jonge onderzoekers’

‘Het lastige is dat er nu veel wp is aangesteld op basis van starters- en stimuleringsbeurzen die we in 2029 niet meer hebben’, laat personeelsraadslid Joost Augusteijn (LAG) weten. ‘Maar dat zijn vooral tijdelijke banen, dus daar wordt niemand voor ontslagen.’ De teruggang is ‘natuurlijk schrikbarend en is sterker bij wp dan bij obp’.

Universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke mailt een specificatie van de fte. Van deze 144 fte betreft 32 fte tijdelijke aanstellingen: contracten die hoe dan ook in de periode zouden aflopen. Van de overige 112 fte is 55 fte het gevolg van de al aangekondigde bezuinigingen. De overige 57 fte zijn een verwachting van de reguliere teruggang: onder andere natuurlijk verloop, ziektevervangingen, aflopende startersbeurzen.

In de universitaire begroting zijn veel bezuinigingsplannen van hoger onderwijsminister Eppo Bruins nog niet verwerkt, maar de langstudeerboete al wel. Het college noemt die maatregel ‘funest voor jonge onderzoekers’.

Fors minder middelen

De impact van de beperkingen op internationale instroom door de Wet internationalisering in balans die het kabinet wil invoeren en de mogelijke komst van de langstudeerboete is echter ‘met grote onzekerheid omgeven’.

De enige zekerheid is dat ‘die maatregelen gaan leiden tot fors minder middelen en dat er gesneden moet worden in de kosten’. Het college schat voorzichtig in dat ‘op basis van het marktaandeel van de universiteit in de totale populatie buitenlandse studenten en langstudeerders de minimale bezuinigingsopdracht cumulatief circa 40 miljoen euro bedraagt in de periode 2026-2029’.

Augusteijn wil graag in debat met het college over de verdeling van het geld. ‘Nu is het zo dat 35 procent van het budget naar centraal gaat en niet naar de faculteiten. Ik zou graag zien dat de raad een voorstel doet om dat percentage de komende jaren wat omlaag te krijgen. Van 35 procent naar 33,33 procent in vijf jaar. Het gaat om veel geld want de totale begroting van de universiteit is meer dan 800 miljoen euro. Ook de afdrachten voor huisvesting, 12 procent, kunnen wat betreft Augusteijn omlaag naar 11. Zo komt er meer geld vrij voor onderzoek en onderwijs. Volgens hem heeft de rector in een informeel overleg een opening gegeven om hierover te praten.

Update: Na publicatie van dit artikel heeft universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke extra informatie geleverd. Het gaat om een uitsplitsing van de fte. Deze informatie is toegevoegd. De specificatie staat niet in de universitaire begroting. Ook is in de intro het woord ‘bezuinigt’ vervangen door ‘krimpt’.