Nieuws
Universiteitsraad stemt tegen camera’s: ‘Dit is invasief, niet-proportioneel en moet weg’
De universiteitsraad stemde maandagmiddag tegen het opnieuw aanzetten van de slimme camera’s. In de raadsvergadering was geen enkele partij voorstander van het reactiveren van het telsysteem op de manier die het college van bestuur had voorgesteld.
Mark Reid
maandag 30 januari 2023

In een voorlopig advies op basis van de commissievergadering van 23 januari stelde de raad voor om de camera’s eerst op een gering aantal locaties aan te zetten bij wijze van pilot. Maar in de afgelopen week leek de meerderheid van de raad van het idee voor een testfase te zijn afgestapt. Een grote meerderheid wilde de camera’s nu helemaal verwijderd zien.

De zorgen om de fundamentele privacy-issues van het systeem waren voor de gehele personeelsgeleding ernstig genoeg om eensgezind tegen te stemmen. Patrick Klaassen van Universitair Belang noemde de classroom scanners ‘invasief en niet-proportioneel’. Hij vatte zijn betoog bondig samen: ‘Dit moet weg.’

Meerdere raadsleden hekelden daarnaast de onduidelijke communicatie van het college van bestuur over het onderwerp de afgelopen jaren. Volgens Liza Koppes van LVS gaf het bestuur geen enkel blijk van begrip voor het wantrouwen dat er in de universitaire gemeenschap heerst.

‘Onbehoorlijk bestuur’

Joanne Sloof van CSL deed daar nog een schepje bovenop. Volgens haar laat het college te makkelijk de klachten van studenten en medewerkers links liggen, en is er daarmee sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’.

Collegevoorzitter Annetje Ottow zou hebben beloofd zich neer te leggen bij een negatief advies

Bram Leferink op Reinink van studentenpartij ONS leek als een van de weinigen nog geneigd om de camera’s een kans te geven. Volgens hem leek de privacy onder de voorgestelde voorwaarden gewaarborgd. Ook wilde hij eerst verder onderzoek afwachten voordat de camera’s zouden worden verwijderd.

Negatief oordeel

‘Als straks blijkt dat alle alternatieven niet goed werken dan wil ik deze camera’s nog kunnen gebruiken’, aldus Leferink op Reinink.

Timothy de Zeeuw van personeelspartij LAG zag geen heil in zo’n verder onderzoek. ‘Deze zaak speelt nu twee jaar en de argumenten zijn niet veranderd. Als het college mij in die twee jaar niet heeft overtuigd, gaat dat met nog vijf jaar ook niet gebeuren.’

Het negatieve advies van de universiteitsraad aan het college van bestuur is niet bindend, maar collegevoorzitter Annetje Ottow zou bij een overleg met raadsleden hebben beloofd zich neer te leggen bij een negatief advies, zei voorzitter Bas Knapp maandag tijdens de vergadering.

De raad biedt op 13 februari het advies officieel aan tijdens het overleg met het college van bestuur.