Sinds 2016 deed de universiteit mee aan masterspecialisatie bij fiscaal recht ‘Accent Indirecte Belastingen’, die onder meer douaneheffingen, btw en accijnzen behandelde.
De studie werd samen georganiseerd met de universiteiten van Maastricht, Tilburg en de Vrije Universiteit Amsterdam en gefinancierd door bekende Zuidas-kantoren zoals Deloitte en Baker McKenzie en de Belastingdienst.
Uit onderzoek van journalistiek platform Follow The Money bleek dat de sponsoren zich bemoeiden met aanstellingen van hoogleraren en docenten. Zo leveren ze 17 van de 23 lesgevende medewerkers. Bijna alle hoogleraren bleken een dubbele pet te hebben: ze waren ook partner bij een Zuidas-kantoor.
De rondgang van FTM langs de deelnemende universiteiten toonde ook dat de sponsoren de lesinhoud mede bepaalden.
In notulen van de Universiteit Maastricht is te vinden ‘dat er vanuit de sponsoren wordt aangegeven dat er meer behoefte is aan aandacht voor douaneaspecten’.
De bevinding dat de opleiding een databank met studenten en alumni bijhield waardoor de kantoren talenten vroegtijdig konden strikken, werd door alle universiteiten ontkend.
Naar aanleiding van de berichtgeving besloot de Leidse universiteit wel om de samenwerking te heroverwegen en uiteindelijk te stoppen.
‘Maar niet omdat er sprake is van belangenverstrengeling’, zegt woordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘De Universiteit Leiden was al op zoek naar nieuwe partners om mee samen te werken en daarnaast past de schijn van belangenverstrengeling niet goed binnen het profiel van onafhankelijkheid waar de universiteit en faculteit rechten achterstaan.’
Leiden heeft geen spijt van de samenwerking met de Zuidas, aldus Van Overbeeke. ‘We staan achter het programma, want samenwerking is ontzettend belangrijk voor een studie. Ze kunnen helpen met stages vinden en studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt. Het is natuurlijk wel belangrijk om daar kritisch op te zijn.’