In de brief, die gericht is aan het college van bestuur, de decanen en faculteitsbesturen van de universiteit, vragen de docenten om de klimaatcrisis te erkennen, banden met fossiele industrie te verbreken en om de universiteit CO2-neutraal te maken.
De docenten schrijven dat de Universiteit Leiden ‘het probleem niet in haar eentje op kan lossen, maar dat de universiteit wel een sterke positie in kan nemen, ambitie kan tonen en de weg kan wijzen’.
Universitair docent Anne Urai is een van de initiatiefnemers van de actie, en hoopt met de brief studenten en medewerkers van over de hele universiteit bijeen te brengen: ‘Dit is een manier om mensen die op heel verschillende plekken in de universiteit zitten bijeen te brengen. Ik vond het lastig om te zien wat de universiteit allemaal deed aan duurzaamheid, en of dat wel genoeg was. We willen hiermee laten zien dat er een breed draagvlak is voor ambitieuzere klimaatacties.’
Noodtoestand
De roep om ambitieuzer klimaatbeleid komt niet uit de lucht vallen. Eerder deze maand maakte de Universiteit Utrecht al bekend voortaan te spreken over een klimaatnoodtoestand in plaats van klimaatverandering. Die ommezwaai kwam nadat studenten drie dagen het Minnaertgebouw hadden bezet. In Leiden was vorige week ook een actie van studenten die de universiteit opriep banden met de fossiele industrie te verbreken.
‘Vorige week dinsdag was er ook een actie in Leiden’, vertelt Urai. ‘Samen met de andere initiatiefnemers hadden we het idee dat we dit, als medewerkers van de universiteit, niet aan de studenten moeten overlaten. Daarom vonden wij ook dat dit het juiste moment is om de brief op te stellen. Onder studenten leeft heel erg de drang om er iets aan te doen.’
Naast de Universiteit Utrecht heeft ook de Vrije Universiteit na acties aangekondigd dat ze de banden met de fossiele industrie gaan verbreken. De Universiteit van Amsterdam stelde een tijdelijk moratorium in op samenwerkingen met bedrijven als Shell. Met deze brief willen de initiatiefnemers een vergelijkbaar beleid voor Leiden.
Dialoog
‘We moet actie ondernemen om onze eigen banden met de fossiele industrieën terug te draaien, en daarmee hun sociale vergunning om te opereren en de status quo te handhaven, in te trekken’, zo schrijven ze.
De initiatiefnemers zijn van plan de open brief met alle handtekeningen aan het universiteitsbestuur te overhandigen tijdens een aangekondigde dialoog over de banden van de universiteit met de fossiele industrie. Wanneer dat precies gaat plaatsvinden is nog niet bekend, maar Urai hoopt dat de brief kan dienen als een startsignaal dat de positie van studenten en medewerkers duidelijk maakt.
De brief is hier te ondertekenen.