Studentenleven
‘Truffelmayo, rucola, parmezaan en grillworst: klanten vragen soms om gekke combinaties’
Annika Krüger (25, culturele antropologie) smeert honderden broodjes per dag. Ook zo nu en dan met onverwacht beleg.
Emiel Beinema
donderdag 12 september 2024
Foto Marc de Haan

Wat doe je in broodjeszaak Drs. A?
‘Mijn collega’s en ik staan voorin de winkel en bereiden dan broodjes, maar we maken ook veel ingrediënten zelf, zoals de tonijnsalade. We bakken de rosbief af. Al het vlees wordt zelf gesneden. Als ik binnen kom lopen, hoor ik wat ik moet doen. Elke dag is weer anders. Het fijnst vind ik als er zoveel te doen is, dat je eigenlijk niet meer kunt nadenken. Dat was de afgelopen twee weken zo. Het is het begin van het nieuwe schooljaar, en alle bedrijven beginnen ook weer. Daardoor hadden we heel veel bestellingen, meestal van vijftig of honderd broodjes, die ook op tijd de deur uit moeten. Vorige week hadden we meer dan veertig bestellingen, die allemaal voor 10 uur gemaakt moesten worden. En ondertussen draait de winkel gewoon door.

‘Ik vind de afwisseling heel leuk. Ik heb eerder baantjes gehad in keukens en in de bediening: dit is een mooie mix. Soms heb ik zin om met mensen te werken en als ik even niet met iemand wil praten, dan sta ik liever in de keuken.

‘Ze vinden het hier ook fijn als je het aangeeft als je het even niet meer trekt: ruilen mag altijd. Als het gaat, natuurlijk, niet als de hele winkel vol staat. Dan staan we met z’n drieën voorin. Dat kan wel krap zijn, dus er is weleens een pot gevallen. Toen lag de hele vloer vol glasscherven en pepers. Gelukkig blijven mensen zelfs op de drukke momenten lachen en is de sfeer goed. Ik heb nog nooit zo’n leuke band met collega’s gehad als nu.’

Wat is je favoriete broodje?
‘Ik doe altijd wat anders: niet per se iets van de kaart, maar ik vind het leuk om zelf iets samen te stellen. Gisteren had ik bijvoorbeeld een broodje gebakken ei, maar dan met oude kaas in plaats van jonge, en knoflookolie. Een broodje dat ik vaker neem, is de “Boerentrots”, met mosterdmayo en rucola. Heel simpel, supersnel te maken en altijd lekker, vooral als het broodje ook nog een beetje warm uit de oven is. En als er tijd is misschien een extra komkommertje ertussen.

‘Klanten mogen ook zelf hun broodje samenstellen en dat zijn soms onverwachte combinaties. Ik had een klant die om truffelmayo, rucola, parmezaan en grillworst vroeg. Hij is daarna nog een paar keer teruggekomen voor dezelfde combinatie, dus het moet lekker zijn, al heb ik hem zelf nog niet geprobeerd. Klanten hebben wel vaker ideeën waar ik zelf nooit op was gekomen, maar die wel erg lekker klinken.’

Heb je hier nog meer geleerd?
‘Mijn vader heeft me leren koken en hij vindt het fijn om alles zo klein en fijn mogelijk te snijden. Hier in de winkel moet alles een beetje dikker en grover. Dat neem ik nu ook mee buiten werk: het hoeft niet altijd zo voorzichtig. Ik moet op mijn werk ook altijd harder praten, maar dat heb ik nog niet geleerd.’