KNAW: beloon repliceren

Replicatie-onderzoek moet veel normaler worden, vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen. Instellingen, tijdschriften en subsidieverstrekkers moeten onderzoekers die zulke studies doen beter gaan belonen.

18 Januari 2018

Geen animo voor studieplekken

Extra studieplekken tijdens tentamenperiodes worden slechts beperkt gebruikt. Van de 873 gecreëerde plekken in de weken 42 tot 45 was de bezettingsgraad slechts 8 procent.

18 Januari 2018

Zorgen over decentrale selectie

Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), gaat opleidingen die een selectie aan de poort hebben extra in de gaten houden.

18 Januari 2018

Funky recyclen van oude mobieltjes

Het Leiden University Green Office (LUGO) zamelt vanaf maandag oude mobieltjes in met de Funky Phone Challenge in het Lipsiusgebouw.

18 Januari 2018

UvA wil limiet internationale studenten

De Universiteit van Amsterdam wil een het groeiende aantal internationale studenten afremmen, zei rector magnificus Karen Maex vorige week.

18 Januari 2018

Nominaal is niet normaal

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Erasmus Universiteit voor de rechter. Propedeusestudenten moeten in Rotterdam in hun eerste jaar alle zestig punten halen. Dat beleid is veel te streng en bovendien in strijd met de wet, vindt het bureau.

18 Januari 2018

Beschoten student: 'Gordijn rookte nog'

De Landelijke Studenten Vakbond riep deze week minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op om strengere sancties tegen huisjesmelkers mogelijk te maken. Max Dijkstra, student Crisis and Security Management aan de Universiteit Leiden, die werd beschoten door zijn huisbaas, dacht mee.

14 December 2017

Onenigheid over angstcultuur

De universiteitsraad heeft felle kritiek op het college van bestuur over de gang van zaken rond de misstanden bij het Leiden Institute for Area Studies (LIAS).

14 December 2017

'Doofpot? Te bizar voor woorden!'

In een open brief aan het kabinet uiten wetenschappers en activisten kritiek op een grootschalig onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië, door onder andere het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden.

14 December 2017

Geen Meatless Monday

Het Green Office van de universiteit en personeelspartij FNV Overheid willen graag een Meatless Monday of een Veggie Friday invoeren op de universiteitskantines. Het college van bestuur ziet dat niet zitten, maar zet wel in op een breder vegetarisch en veganistisch aanbod in de restaurants.

14 December 2017

'Wij willen graag bouwen'

Het kamertekort in Leiden moet in 2020 gedaald zijn tot vijfhonderd. Dat hebben de gemeente Leiden en studentenhuisvester DUWO met elkaar afgesproken. Momenteel is het tekort nog 2700.

07 December 2017

Docent is 'te druk voor protest'

Dinsdag overhandigden de initiatiefnemers van de WO-petitie hun 5000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. De bijbehorende telewerk-demonstratie viel in het water: ‘Mijn collega’s hadden het te druk voor een protest tegen werkdruk.’

07 December 2017

Onbekend waarop wordt bezuinigd

Minister Van Engelshoven van Onderwijs (D66) weet nog niet hoe ze 183 miljoen euro gaat bezuinigen door het onderwijs doelmatiger te maken. Dat blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer.

07 December 2017

Steeds stressen is niet goed

‘Goed hoger onderwijs moet studenten uitdagen en mag hen zelfs uit hun comfortzone halen’, vindt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66), maar het is niet de bedoeling dat studenten langdurig onder stress staan.

07 December 2017