Nederlands is nog niet verloren

Ook aan de Universiteit Leiden daalt het aantal studenten Nederlands. Daar staat wel tegenover dat andere taalopleidingen groeien. ‘We moeten niet huilen, maar naar het totaalplaatje kijken.’

20 September 2018

‘Een klap in het gezicht’

De begroting van het hoger onderwijs stijgt met 0,8 miljard euro, bleek gisteren op Prinsjesdag. Om deze begroting sluitend te maken is er in 2019 een extra besparing van 19,5 miljoen euro nodig. De universiteiten en studenten zijn niet blij met deze bezuiniging.

20 September 2018

Blom wint biografieprijs

Schrijver Onno Blom heeft de Nederlandse Biografieprijs gewonnen voor Het litteken van de dood, zijn biografie van schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers.

20 September 2018

Brand in studentenpand

In een studentenpand op de hoek van de Vrouwensteeg en de Haarlemmerstraat in Leiden is woensdagochtend brand uitgebroken. Twee personen zijn door de brandweer van het dak gered.

20 September 2018

Beurspromovendi

Onderwijsminister Van Engelshoven wil geen nieuwe aanvraagronde voor het experiment met beurspromovendi.

20 September 2018

Petitie: meer budget

The Initiative for Science in Europe (ISE) is samen met wetenschapsplatform Euroscience een petitie gestart om het budget voor Horizon Europe te vergroten.

20 September 2018

Nieuw in gedragscode: zorgplicht

Er is een nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit. Nieuw daarin: Instellingen hebben een ‘zorgplicht’ toebedeeld gekregen.

20 September 2018

Huurders blijven toch hangen

Volgens de campuscontracten van studentenhuisvester DUWO moeten bewoners binnen een half jaar na afstuderen hun woning verlaten. Toch blijven sommige afgestudeerden tot ruim een jaar na afstuderen hangen.

13 September 2018

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de grens is wel bereikt. Bij Koreaans gaat het echter wel mis. Belangrijkste probleem: de aanmeldingscijfers zijn totaal onbruikbaar om het aantal eerstejaars in te schatten. ‘Het is een een soort tombola.’

13 September 2018

Woede over renteverhoging

Om het sociaal leenstelsel in de lucht te houden, wil het ministerie van Onderwijs de leningen aan studenten duurder maken. De studieleningen worden gekoppeld aan de tienjaarsrente en niet aan de vijfjaarsrente.

13 September 2018

Honours Class voor masterstudent

De Universiteit Leiden start in november voor het eerst met twee Master Honours Classes. Het is een pilot waaraan maximaal vijftig studenten kunnen deelnemen.

13 September 2018

Studie: 'Geen effect door diversity officer'

De Universiteit Leiden heeft, net zoals een hoop andere universiteiten, een diversity officer. Die houdt zich bezig met het diversiteitsbeleid van de universiteit, en probeert inclusiviteit aan te moedigen. Klinkt goed, maar heeft het wel impact?

13 September 2018

Minerva weer de grootste

Studentenvereniging Minerva heeft, net als vorig jaar, de meeste nieuwe leden. Dat blijkt uit cijfers van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen.

06 September 2018