Hypotheker kijkt naar studieschuld

18 Januari 2012

Een studieschuld zorgt ervoor dat je moeilijker een hypotheek krijgt dan voorheen. Door de crisis zijn de regels voor hypotheekverstrekkers strikter geworden en letten ze weer op de studieschuld.

Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting blijkt dat de gemiddelde studieschuld in 2011 op 14.657 euro lag, in 2009 was dit nog 12.523 euro. Van der Meijs, hooofd van de Hypotheker: ‘De maandlasten die het aflossen van deze schuld met zich meebrengen, werden altijd al meegewogen bij de hypotheekaanvraag.’ Maar banken zijn er strenger op gaan letten.
Verder hebben kredietverstrekkers strengere afspraken gemaakt, aldus Van der Meijs. ‘Als je een consumptieve schuld hebt, dan gaan ze ervan uit dat je daarvan per maand twee procent moet afbetalen. Bij een schuld van 10.000 euro gaat het dan om een bedrag van 200 euro per maand, terwijl je in de praktijk misschien maar 100 euro per maand kwijt bent. Dat kan een grote invloed hebben op het bedrag dat je als hypotheek kunt krijgen.’
In het verleden hielden hypotheekverstrekkers rekening met toekomstige inkomsten. Die zagen er voor hoger opgeleiden vaak gunstig uit. Van der Meijs: ‘Je kreeg dan iets meer hypotheek dan op basis dat inkomen verantwoord was. Nu gaan ze er nooit meer zomaar vanuit dat je inkomen stijgt.’
Een vuistregel die Van der Meijs hanteert is: vermenigvuldig je studieschuld met 3,5. Dit is het bedrag dat je minder aan hypotheek kunt krijgen. DJZ

Deel dit bericht:

Nieuws