Studentenleven
Juryrapport Kerstverhalenwedstrijd
Van de tientallen inzendingen voor de Mare-Selexyz-Kerstverhalen-wedstrijd won een verhaal over wat familieliefde in tijden van kerstdiners nu echt betekent.
woensdag 14 december 2011

Volgend jaar bestaat de kerstverhalenwedstrijd van deze krant alweer een decennium. Misschien is dat een goede gelegenheid om de regels wat aan te scherpen. ‘Gij zult geen bewerking maken van Charles Dickens’ A Christmas Carol’ zou zeker een bijkomend gebod moeten zijn. Met als toevoeging: ‘Gij zult dat niet doen want na de vijfde, oubollige bewerking van deze klassieker heeft de jury er al een indigestie van nog voor ze aan tafel gaat. Bovendien, beter dan Disney of de Muppets kunt gij het toch niet.’ Daarnaast mogen aspirerende literatoren zich ook wel eens aan een andere personage wagen dan de cynische, zuipende, ranzige student die neerkijkt op het andere geslacht maar tegelijk zo eenzaam is als wat.

Deze irritaties daargelaten, kreeg de jury - bestaande uit de schrijvers en (oud-)Mare-redacteuren Arjen van Veelen, Christiaan Weijts en Thomas Blondeau - ook het nodige aan interessants te lezen. Er zijn genoeg studenten die een cliché van verre herkennen, genoeg vertellers die buiten de lijntjes der saaiheid durven kleuren. Dat verheugde de juryleden Omdat het kwalitatieve aanbod de prijzenpot oversteeg, is er dit jaar ook een eervolle vermelding. Studente Anne van de Wijdeven plaatste zich met Alzo ook op aarde in de traditie van het spookverhaal. Haar gothic inslag gecombineerd met scherp neergezette studentikoziteit deed haar boven het letterkundige grauw uitstijgen. Helaas geen prijs, maar wel een schouderklop.

Een boekenbon van vijftig euro en een publicatie op de website is weggelegd voor de winnaar van de derde prijs: Sven Klinkenberg - van Mil, student Engels. Alleen al in de keuze van zijn personage, een net ontslagen bedrijfsmedewerker die besluit te gaan studeren, onderscheidt hij zich. Zijn kritiek op managementstaal is welkom in de crisistijden.

De tweede plaats komt met een publicatie op de website en een boekenbon van 75 euro. Die is weggelegd voor Jos Westerhuis. Cynisme is een dankbare grondtoon voor veel kortverhalen maar Westerhuis’ portret van een mensenhatende nachtportier in een daklozenopvang is origineel, consequent en doordesemd van zwarte humor. Een goed tegengif voor alle kerstglitter.

Eeuwige roem en een boekenbon van 250 euro valt Luka van Schie ten deel. Zijn verhaal viel de jury op door een weidse opzet, een grote schakering aan emoties en de durf om een emotioneel thema aan te roeren. En dat allemaal zonder pretentieus of tranentrekkerig te worden. Uitgevers kunnen zich melden bij de redactie.