Nieuws
Verplicht je P, of niet?
De Leidse verenigingen en assessoren hebben een nieuw voorstel voor de vergoeding van een bestuursjaar gedaan. Hiermee hoopt de Universiteitsraad een akkoord te bereiken met college van bestuur. Maar de propedeuse-eis lijkt nog een struikelblok.
woensdag 30 november 2011

Door Harmke Berghuis en Vincent Bongers Eerder kwamen de raad en het college nog niet tot een akkoord, waarop de raad werd verzocht zelf met een voorstel te komen voor een vergoeding. De raad stelde toen oud-voorzitter Arno Geleijnse aan om samen met de verenigingen en assessoren een plan te schrijven.

Belangrijke wijzigingsvoorstellen zijn het afschaffen van de ov-vergoeding en het vaststellen van de waarde van een bestuursmaand in plaats van deze mee te laten stijgen met studiefinanciering en collegegeld. De ov-vergoeding kan vervallen door uitbetaling van de bestuursvergoeding uit te stellen tot het vijfde of zesde studiejaar. De student kan dan in het bestuursjaar ingeschreven blijven bij DUO en de ov-jaarkaart behouden.

Door het vaststellen van de vergoeding van het collegejaar zullen langstudeerders echter geen extra compensatie ontvangen voor de langstudeerboete.

Wel willen de indieners dat het mogelijk blijft om zonder propedeuse op zak aan het bestuursjaar te beginnen. De vergoeding zou dan ontvangen worden wanneer aan het eind van het bestuursjaar de propedeuse alsnog behaald is. Het college stelt echter als eis dat de propedeuse volledig behaald moet zijn voordat aan het bestuursjaar wordt begonnen. Geleijnse: ‘Het zal een behoorlijk discussiepunt worden.’

Dat sentiment werd maandag gedeeld door de studentenpartijen in de universiteitsraad. Sterker nog zij verwachten een groot probleem. Het idee om studenten zonder propedeuse ook de kans te geven om te besturen werd bij een vorige raadsvergadering ‘door het college van tafel geveegd’, aldus Tim Fleur van de CSL/SG-fractie. ‘Er werd klip en klaar gesteld dat aan die eis niet valt te tornen.’

De raad is akkoord met het voorstel van Geleijnse en zal dat nu voorleggen aan het college. Als het college het plan niet accepteert dan moet er opnieuw onderhandeld worden. Dan dreigt echter een impasse want het lijkt onwaarschijnlijk dat de studentenpartijen de propedeuse-eis van het college accepteren.