Nieuws
Leiden komende jaren zwarte cijfers
Het komende jaar staat de universiteit er financieel goed voor, zo blijkt uit de conceptbegroting voor de periode 2012-2015.
woensdag 30 november 2011

In 2012 wordt er een plus van bijna achttien miljoen euro genoteerd. In 2011 verwachtte de universiteit een nog beter positief resultaat: twintig miljoen euro.

In 2013 wordt een veel kleiner overschot verwacht: 2,2 miljoen. Het jaar daarop stijgt dat weer aanzienlijk en staat de universiteit ruim veertien miljoen in de plus. In 2015 wordt dat bedrag weer gehalveerd.

In 2008 werd jaarrekening nog met stevige rode cijfers geschreven. Toen was er een tekort van bijna zestien miljoen. Vanaf 2009 is de financiële situatie sterk verbeterd.

Er zijn wel fors bezuinigingen voor nodig geweest om uit de min te komen. Zo sneuvelde hele afdelingen bij biologie en werd er stevig gesneden in talen bij Geesteswetenschappen. Ook stopte de universiteit met het subsidiëren van het LAKtheater.

Vanaf 2007 bezuinigde de universiteit 35 miljoen euro. Het college van bestuur hoopte dat zij voldoende had gesneden maar extra Haagse kortingen betekent nog eens 15 miljoen snoeien de komende jaren.

De faculteiten en diensten moeten op termijn vijf procent schrappen op hun budget. Per ingang van 2012 wordt er al een procent gekort op alle budgetten.

De bètafaculteit wil alvast een streep door de afdeling medische farmacologie zetten.