Nieuws
Subsidies NWO sneuvelen door bezuinigingen
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschap en Onderzoek (NWO) zet de Mozaïeksubsidies, die bedoeld zijn voor jonge allochtone wetenschappers per 2013 stop. Ook het programma Toptalent, voor promovendi zal niet terugkeren.
woensdag 23 november 2011

Het Aspasia-programma, dat deelname van vrouwen aan de wetenschap wil bevorderen wordt gekort: hiervoor is voortaan 3,5 miljoen euro beschikbaar in plaats van vier miljoen. Volgens NWO zijn de aanpassingen in de zogeheten Talentlijn nodig vanwege een korting op het budget van 22 miljoen euro door de overheid. Dit loopt nog verder op naar 47 miljoen in 2018. Ook heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap NWO gevraagd prioriteitskeuzes te maken binnen de Talentlijn. NWO ontving in 2010 727 miljoen euro, waarvan 625 miljoen euro afkomstig was van het ministerie van Onderwijs, de rest kwam van andere ministeries, organisaties en bedrijfsleven.

Voor de Mozaïeksubsidies is in 2012 nog 4 miljoen euro beschikbaar, wat gelijk staat aan twintig plaatsen voor promotieonderzoek. Leiden kreeg relatief veel Mozaïeksubsidies, in 2009 en 2010 vier, in 2011 was dat er slechts één. Het Aspasia-programma telde in 2011 veertig subsidies.

De Veni-, Vidi- en Vici-subsidies die vernieuwend onderzoek een impuls moeten geven blijven wel bestaan. Hiervoor is in 2012 150 miljoen euro beschikbaar. Ook het budget voor de Rubiconsubsidies blijft gehandhaafd. Hiermee kunnen talentvolle wetenschappers ervaring opdoen aan een buitenlands topinstituut. Wel stelt NWO de voorwaarde dat aanvragers in de laatste vijf jaar tenminste drie jaar aangesloten zijn geweest bij een Nederlandse universiteit. DJZ