Nieuws
Onderwerpje ruilen?
De studentenpartijen in de faculteitsraad Rechten willen dat onderwerpen voor bachelorscripties onderling geruild kunnen worden. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van maandag.
woensdag 23 november 2011

Nu krijgen studenten regelmatig onderwerpen die ze niet leuk vinden. Studenten schrijven zich via Usis in voor de scriptie en kunnen dan kiezen uit een lijst van onderwerpen. Veel studenten kiezen echter voor dezelfde onderwerpen. En dat is een probleem. ‘Veel studenten willen strafrecht doen’, zei rechtendecaan Rick Lawson. ‘Maar de last moet verdeeld worden over de verschillende afdelingen.’ Dus is er een kans dat de bachelors een stuk moet schrijven over iets dat hen niet interesseert.

Volgens het bestuur gaat het ook niet om of het onderwerp leuk is maar om de methodiek van het schrijven van een scriptie. ‘Een eerste klus bij een advocatenkantoor kan ook iets zijn wat je niet ligt’, aldus bestuurslid Alex Geert Castermans. ‘Daar leer je juist veel van.’ Volgens hem krijgen de meeste studenten overigens wel het onderwerp dat ze hebben gekozen.

Alex Neumann van de partij Studenten Groepering Leiden vindt dat het systeem in de praktijk problemen kan opleveren. ‘Er zijn studenten die na de bachelor gelijk gaan werken. Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek enthousiast te zijn over een onderwerp dat ze niet leuk vinden.’

De studenten willen graag een mogelijkheid tot ruilen. Het rechtenbestuur heeft daar op zich niets op tegen, maar het moet technisch wel mogelijk zijn.

Vorig jaar stortte Usis tijdens de scriptie-inschrijving in elkaar. Dat had te maken met tekortschietende ondersteuning van het landelijke Usis expertisecentrum. Maar ook het inschrijfgedrag van studenten was een probleem.

‘Studenten gooiden dan acht onderwerpen in het Usis winkelwagentje, en dat kon het systeem niet aan’, zei Birgit Wildenburg, het hoofd van het onderwijsinformatiecentrum van rechten. De studentenpartijen maken zich zorgen over de inschrijvingsprocedure van dit jaar. Het bestuur gaf de garantie dat alle studenten die zich op tijd inschrijven, ook daadwerkelijk een scriptie kunnen inleveren. VB