Wanneer IJtsma (28) afstudeert in Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan haar scriptiebegeleider vertelt dat ze wilt promoveren, reageert die niet direct enthousiast. Ze waarschuwt dat de universiteit een moeilijke werkomgeving is, waarin je jezelf steeds moet bewijzen. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2018 blijkt inderdaad dat 38 procent van de Leidse promovendi het risico loopt op mentale problemen. De helft van deze groep overweegt zelfs te stoppen met de promotie.
Dat IJtsma ondanks deze verhalen nog overweegt te promoveren is voor Wichgers (29) een raadsel. Na haar masterscriptie was zij maar al te blij dat het onderzoek erop zat en het idee van een vier jaar durend onderzoek is voor haar een schrikbeeld. Tegelijkertijd is ze gefascineerd door de ambitie van deze groep jonge onderzoekers.
Gedreven vanuit hun eigen nieuwsgierigheid betreden IJtsma en Wichgers daarom de universiteit om een antwoord te vinden op de vraag of je promoveren nog wel moet willen in deze tijd. In vijf afleveringen horen ze onder andere persoonlijke verhalen van promovendi, ontdekken ze dat de universiteit goed verdient aan promovendi en nemen ze hun eigen verwachtingen van werk onder de loep.
In de eerste aflevering: waarom had historicus en scriptiebegeleider Maartje Janse twijfels toen Fenna haar ambitie om te promoveren uitsprak? En wat is promoveren eigenlijk? We gaan op promovendi-safari om dat uit te zoeken.
Twijfeltraject is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds