Motiveer je antwoord

Tentamenmakers over het geheim van goede vragen verzinnen

CIJFER:

Naam:
Studentnummer:

Dit tentamen bestaat uit acht vragen en telt vier pagina’s

Samenstellers: Vincent Bongers en Anoushka Kloosterman

SCHRIJF DUIDELIJK, MOTIVEER JE ANTWOORD EN VERMELD OP ELK VEL NAAM EN STUDENTNUMMER (klik hier om te beginnen en hier voor de grote versie)

Nieuws

Studenten kennen regeling niet

De studietoeslag vanuit de gemeente voor studenten met een beperkt arbeidsvermogen is veel te laag, zeggen studentenvakbond LSVb en CNV Jongeren. In Leiden is de studietoeslag bijna drie keer lager dan de norm.

2018-04-19 09:16:00

Meer zonnepanelen voor universiteit

De universiteit gaat op meerdere gebouwen zonnecollectoren plaatsen. De zonne-energie is straks slechts goed voor een half procent van het totale elektriciteitsgebruik van de universiteit.

2018-04-19 09:12:00

'Het ging mis met de lolly's'

Studentenpartijen voeren campagne voor de universitaire verkiezingen. ‘Met gadgets haal je studenten niet over.’

2018-04-19 09:12:00

Uitschrijftermijn ov-kaart verlengd

Studenten krijgen langer de tijd om hun ov-kaart stop te zetten na hun afstudeerdatum: tien dagen, in plaats van vijf. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob.

2018-04-19 09:00:00

Achtergrond

==page: value from page 'home'=6985== ==entry: value from entry showing in which 'uitgave' the page is listed=6985==

Een zwembad zo groot als de zee

Studenten en docenten klassieke talen voeren je in de literaire reisgids langs hotspots uit de Oudheid. En via de bijbehorende website beleef je mee hoe een crimineel in het Colosseum door een beer wordt opgegeten.

Ik dacht: dit waait wel over

Drie keer werd hij geweigerd, maar maandag gaf ‘fraudeprofessor’ Diederik Stapel een lezing aan de Leidse universiteit. Op een congres over falen, dat wel. ‘Iedereen is bang voor mij.’

Wetenschap

Maya’s zijn de tel nog niet kwijt

Archeoloog en antropoloog Paul van den Akker bracht een jaar door bij de K’iche’, de afstammelingen van de Maya’s in Guatemala. ‘Als ze iets van plan zijn, pakken ze de Maya-kalender erbij.’

Dodekindliteratuur

Tim Vergeer (25) promoveert op emoties in theater bij de opleiding Nederlandse taal en cultuur en is een van de samenstellers van Van Constantijntje tot Tonio, een bundel over het dode kind in de Nederlandse literatuur.

Studentenleven

Rollen op Beyoncé

De rollerskatedisco, enorm populair in de jaren ‘70 en ‘80, maakte afgelopen weekend een comeback in Leiden.

Opinie: Sinds wanneer is stelen normaal?

Slechte gewoonte onder verenigings­studenten: elkaars jassen stelen. Fien van Aardenne vond de dief van haar jas terug, maar die bleek op zijn beurt ook weer van het kledingstuk te zijn beroofd.

Opinie: Ben ik niet goed (of rijk) genoeg?

Terwijl een Kamermeerderheid zich heeft uitgesproken tegen betaalde toelatingstoetsen, gaat Leiden er gewoon meer door, ondervindt studente Laura Verroen . ‘Jammer joh, succes ermee!’

Cultuur

De strip van het bekende masker

‘Het is zo complex als een postmoderne roman, maar het laat zich ook lezen als een pulptekst.’ Literatuurwetenschapper Yasco Horsman spreekt vrijdag over de dystopische strip V for Vendetta .

Of ik naar LA kon komen

Lieuwe Albertsma zegde vier jaar geleden zijn baan op om carrière te maken in de muziek. Met succes: als Wulf bracht hij de hit ‘Mind Made Up’ uit, en je hoort hem in ‘Summer On You’. Vrijdag staat hij in Paard in Den Haag.

English page

And now for the washing up

A woman just finished selling her big pot of Jollof rice on the streets of James Town, Ghana. Milena Radulova captured this woman on the move just about to wash all the tomato cans she used to prepare her dish.

Living in a shed

Forced to live in a shed, renting an Airbnb or illegal digs with a family: internationals will sleep anywhere until they find somewhere decent to live. And that can take a long time, a recent survey sh