Eindelijk/Bijna vakantie!

De Grote Mare Zomereditie

De zomer is begonnen, dus welkom in onze vakantiespecial (lees vooral hier de pdf)! 

Zoek je op Insta-waardige vakantietips? Ga dan op safari in Kenia (wel je je eigen geit slachten), bouw een school in Zambia, probeer hippie-yoga in Ljubljana , of - hoe kan het ook anders - ga pilsen in Pilsen! Vergeet ondertussen ook niet omhoog te kijken naar de prachtige sterrenhemel (en check hier wat je dan ziet). 

Zon je liever klimaatneutraal? Fiets dan gewoon naar het Katwijkse strand, of geniet van alle zomerfestivals. Hardcore wetenschappers blijven natuurlijk sowieso thuis: zonder studenten kunnen ze zich eindelijk op hun onderzoek storten (al wordt dat steeds lastiger). 

En vergeet de innerlijke mens niet. Laat de oude lijfwacht van Nelson Mandela potjiekos  voor je koken, of lees eens een goed boek over de vernederingen bij het corps

Fijne zomer!

Nieuws

Stress door leenstelsel

De druk op jongeren om te presteren lijkt toe te nemen. Een van de oorzaken is mogelijk de invoering van het leenstelsel, dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de Volksgezondheid Toekomstverkenning 2018.

2018-06-21 09:22:00

Rechtszaak tegen Engels gaat door

Tijdens het kort geding over Engels op universiteiten trok Beter Onderwijs Nederland haar vordering tegen de onderwijsinspectie in.

2018-06-21 09:17:00

Augustinus hoopt op vergunning

Studentenvereniging Augustinus moet nog afwachten of het een vergunning krijgt voor de lustrumviering. Die zou van 6 tot 17 juli in de Leidse ijshal plaatsvinden.

2018-06-21 09:16:00

Eerstejaars vindt stokoud graf

Bij een gezamenlijke opgraving van het Leidse archeologiebedrijf Archol en eerstejaars studenten archeologie doken twee zevende-eeuwse graven op, onder de voormalige sportvelden van het USC. ‘De vraag is: waar ligt de rest?’

2018-06-21 09:14:00

'Er hangen overal dooie mannen'

In de film Door de ogen van hun dochters   kijken vijf prominente hoogleraren, waaronder rector Carel Stolker, naar de wereld van de wetenschap. Is die aantrekkelijk voor hun dochters?

2018-06-21 09:01:00

Achtergrond

==page: value from page 'home'=7186== ==entry: value from entry showing in which 'uitgave' the page is listed=7186==

Ik wilde geen "ja, baas" zeggen

Sizwe Abrahams was jarenlang lijfwacht van Nelson Mandela. Tegenwoordig is hij in te huren als kok. Voor Mare maakte hij potjiekos . ‘Ik kreeg een ultimatum: you leave or you die .’

Eindelijk even zonder studenten

Wat nou vakantie? Veel wetenschappers gebruiken de zomer juist om eindelijk het archief in duiken of de laatste hand te leggen aan een artikel of boek. Maar die kostbare onderzoekstijd wordt steeds schaarser.

Wetenschap

Lonely Planet voor de hemel

Speciaal voor wie straks op vakantie gaat naar het Zuiden en ’s nachts naar de sterren wil staren maakte Mare een sterrenatlas.

Maakt stress ons slimmer?

De beste ideeën worden uit nood geboren, aldus gedragswetenschapper Carsten de Dreu, die vrijdag een Spinozapremie won. Hij wil zijn labonderzoek vertalen naar grote maatschappelijke veranderingen. ‘Ik hoef niet meer elk stapje uit te leggen, maar kan het gewoon gaan doen.’

Studentenleven

Rubrieken

Zou jij Thierry doen?

Ook dit jaar las Mare alle almanakken om te bepalen welke vereniging het beste boekwerk maakte – en die te belonen met een fust bier. Verzoek: mogen de ontgroeningsfoto’s terug?

Verlost uit de kluwen van het corps

Ideaal voor op het strand of in de hangmat: Mare las de corpsromans Het dispuut van Viktor Frölke en Zo doen we dat hier van Martje van der Brug en sprak met de auteurs over hun studententijd. ‘Vernederen is ook leuk om te doen!’

Cultuur

IJscokarrenkunst, al dan niet gesmolten

Waarom is dit in hemelsnaam onderdeel van onze collectie, vraagt Eliza Jordaan zich regelmatig af. De vierdejaars student culturele antropologie loopt stage bij Museum De Lakenhal en stort zich de komende tijd in Mare op de verborgen schatten.

English page

You never know when it's time to go

Nearly five hundred refugees await their deportation at the Central Agency for the Reception of Asylum Seekers (COA)’s family shelter in Katwijk. “Some people have been here for eighteen years.”

Lack of facilities

The University Council believes that the facilities for students in The Hague are lacking compared to those in Leiden. FNV Overheid, the staff’s party, claim that the current situation is “irresponsible.”