Zomaar een werkweek

(Maar wel weer eentje van 60 uur)

Hoe hoog is de werkdruk echt? Mare vroeg wetenschappers of ze hun agenda’s wilden openklappen en zag volgeplande avonden, weekenden en vakantiedagen. ‘Het systeem maakt misbruik van onze welwillendheid.’

‘Colleges afzeggen doe je niet. Ik heb ooit een postacademische cursus gegeven met 39 graden koorts. Dat zeg je niet af, alleen als het écht niet anders kan’, vertelt universitair hoofddocent Yvonne Erkens. ‘Daar zit ook wel een bepaald arbeidsethos achter.’ 

Ze doceert arbeidsrecht, bij uitstek de afdeling die weet hoe het zou moeten. In de praktijk loop dat anders.

Nieuws

Stress door een zes

Rechten behoudt het herkansen van voldoendes. Wel zijn er zorgen over de boodschap die uitgaat van de regeling: namelijk dat een zes niet goed genoeg is.

2018-10-11 09:32:00

Archeologie moet socialer

Het bestuur van Archeologie heeft een extern adviseur ingeschakeld, nadat de faculteit bijzonder slecht scoorde op de Personeelsmonitor.

2018-10-11 09:21:00

Vertrouwenspersoon is maar matig zichtbaar

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden die te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag, kunnen naar de vertrouwenspersoon van de universiteit stappen. Maar veel studenten weten niet dat deze mogelijkheid er is.

2018-10-11 09:20:00

Raad: nooduitgangen Huizinga niet in orde

Er zijn nog steeds te weinig liften, goede nooduitgangen en toiletten in de gebouwen van de faculteit Geesteswetenschappen, vindt de faculteitsraad.

2018-10-11 09:18:00

Rechten wil rokers verhuizen

Het Kamerlingh Onnesgebouw (KOG) van Rechten wordt verbouwd. De faculteitsraad wilde weten of er ook een andere plek voor de rokers kan worden gevonden. Die staan nu bij de ingang en zorgen daar voor een ‘enorme rookwolk’.

2018-10-11 09:18:00

Achtergrond

==page: value from page 'home'=7359== ==entry: value from entry showing in which 'uitgave' the page is listed=7359==

Doctor-filosoof Ongeduldig

Stefan Buijsman ging al op zijn vijftiende sterrenkunde en informatica studeren, maar was ‘te ongeduldig om alles uit te rekenen’ en promoveerde in vijftien maanden in de filosofie. Vandaag verschijnt zijn boek over wiskunde.

Recensie: De doden hebben altijd ongelijk (en ongeluk)

Onlangs verscheen de langverwachte biografie van schrijver Frans Kellendonk (1951-1990), geschreven door Jaap Goedegebuure. Mare vroeg Kellendonks oud-collega uit de Leidse universiteitsbibliotheek Jan Just Witkam om een recensie.

Wetenschap

De Elvisdeeltjes

Natuur- en sterrenkundigen blijven zoeken naar het steriele neutrino, een deeltje waarvan het verrekte handig zou zijn als het ook echt bestaat.

Goden die bloed vergieten

Vrijdag opent in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling Goden van Egypte waarin uittredend conservator Maarten Raven het ingewikkelde spirituele leven van de Egyptenaren toont.

Studentenleven

Cultuur

De kater na het feest

Waarom is dit in hemelsnaam onderdeel van de collectie? vraagt Eliza Jordaan zich regelmatig af. Tot aan de heropening stort de masterstudent film & photographic studies zich op de verborgen schatten van Museum De Lakenhal.

'Eyckhof 0.04 is ground zero'

In Wij, de mens probeert Frank Westerman te ontdekken wat de mens de mens maakt, en hoe we verschillen van andere diersoorten. Hij beschrijft zijn bevindingen aan de hand van zijn gastschrijvers­colleges aan de Leidse universiteit.

English page

This isn't the solution

Every day, German Psychology student Stefan Wizke cycles twenty kilometres from his bungalow just outside Noordwijkerhout to Leiden and twenty kilometres back again. Mare joined him this time. “I only accepted it because I had no choice.”

The hybrid war on drugs

The brutality of violence transcends all cultural differences, claims anthropologist and war photo­grapher Teun Voeten, who was awarded his doctorate for his research into Mexican drug cartels today.