Nieuws
De kantines bij de bètafaculteit zijn te duur en vaak dicht
De kantines bij de bètafaculteit zijn te duur en te vaak gesloten, vindt de faculteitsraad. Maar het Universitair Facilitair Bedrijf belooft beterschap.
Mark Reid
donderdag 25 april 2024

De faculteitsraad van Wiskunde en Natuurwetenschappen stelde in een notitie kritische vragen over de hoge prijzen en de krappe openingstijden van de kantines op de bètafaculteit. Op dit moment sluiten alle kantines al om twee uur ’s middags, terwijl er op het Bio Sciencepark weinig tot geen andere plekken zijn om eten te kopen. Verder vraagt de raad zich af of er meer maaltijden in plaats van snacks in het menu kunnen komen en meer opties voor verschillende dieetwensen.

In een uitgebreide presentatie gaan twee medewerkers van het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) in op de vragen van de raad. Ze beginnen al met goed nieuws. Na de verbouwing van het Gorlaeus keert niet alleen het restaurant terug naast de collegezalen, maar wordt ook de ‘Brasserie Science’ geopend.

Die laatste zal de meeste dagen tot zeven uur ’s avonds open zijn, afhankelijk van de klandizie. Hoofd bedrijfsvoering Susanne van der Pluijm: ‘Het is aan ons om daar te gaan eten om te zorgen dat het ook tot zeven uur open kan blijven.’

De medewerker van het UFB geeft toe dat de menu-opties op de bètafaculteit de laatste jaren inderdaad beperkt waren. Grootste oorzaken hiervan zijn de verbouwingen en de beperkte faciliteiten in de huidige kantines, problemen die met de heropening van het restaurant in ‘de schotel’ verholpen zullen zijn. Het huidige Bèta-café en de kantine in het Huygensgebouw worden gesloten.

Biertje bij voetbalwedstrijd

De raad had ook kritiek op het gebrek aan goedkope opties in de kantines, maar volgens het UFB blijkt uit een vergelijking met andere universiteiten in de Randstad dat het eten in Leiden even duur of zelfs goedkoper is dan het gemiddelde. ‘Uit deze cijfers lijkt naar voren te komen dat de prijzen vergelijkbaar zijn met andere universiteiten, maar de kantines worden toch als erg duur ervaren door studenten’, aldus personeelsraadslid Tessa Gote. ‘Zit er een kloof tussen het UFB en de student?’

‘Ik weet dat mensen het duur vinden, maar ik kan het niet goedkoper maken. We hebben geen winstoogmerk, en ik moet wel het personeel betalen’, antwoordt de UFB-medewerker.

Wel kan ze begrijpen dat sommige prijzen niet helemaal aansluiten bij de kantine-sfeer van het restaurant in het Huygens. ‘Als je naar een voetbalwedstrijd gaat, ben je ook bereid om zeven euro voor een biertje te betalen, omdat dat bij die ervaring aansluit. De nieuwe restaurants gaan niet lijken op een kantine, en sluiten dus qua beleving meer aan op de prijs. Je kan er de tijd nemen. Je kan zelfs met groepen tafels reserveren.’

Op de vraag van de raad of er meer glutenvrije opties kunnen komen antwoorden de UFB-medewerkers dat de nieuwe restaurants meer plek hebben om met een variatie aan dieetwensen om te gaan, en dat iedereen de staf in het restaurant vragen kan stellen over allergenen of andere verzoeken. Verder kunnen studenten en medewerkers die mee willen denken over het aanbod van de kantines zich aanmelden voor een online panel.