Mare Nummer 32     04 juni 2009

32
Twee acteurs uit The dumb waiter, een toneelstuk over twee huurmoordenaars die tot filosofisch inzicht komen
Koude mannen en jaloerse octopussen op Plexus

DOOR BENJAMIN SPRECHER ‘Moet ik nou vijf euro betalen om naar de computerzaal te mogen?’ vraagt een studente, blond en met dikke wetbundels onder de armen, zich lichtelijk verward af. Twee internationale studenten in felroze T-shirts zitten achter een tafeltje waarmee ze de toegang tot de kantine en de achterliggende zalen van Plexus barricaderen. Ze kijken elkaar even twijfelend aan, dan besluiten ze dat de blondine gratis haar academische carrière mag vervolgen.

Afgelopen vrijdag was Plexus het toneel van het eerste Leiden International Short Film Festival. Hier werden niet alleen 75 kortfilms uit 25 landen getoond, maar ook werd een toneelstuk gespeeld en was er een fototentoonstelling te bezichtigen.

Christophe Barnier Quer, de Franse organisator, licht de oorsprong van het festival toe: ‘We hebben een cinemagroep hier op Plexus. Elke week komen we samen om films te kijken en bespreken, voornamelijk met internationale studenten. Met een aantal van hen heb ik, samen met ISN-R (International Student Network Representation, red.), in het kader van de week of diversity deze dag georganiseerd. We hebben getracht er een echt festival van te maken, met verschillende kunstvormen en prijzen voor beste film en foto’s. Misschien is het wat pretentieus, maar we hebben het in ieder geval geprobeerd! Ik ben blij verrast met de hoeveelheid mensen die zijn gekomen. Meer dan 130. Volgend jaar gaan we het zeker weer doen.’

Groot was de diversiteit van de kortfilms in ieder geval wel. Vooral de creativiteit van de animatiefilmpjes gooide hoge ogen. Bijvoorbeeld het stijlvolle Mei Ling. Daar adopteert een Aziatisch meisje uit verveling een octopus, die ze in de gootsteen heeft gevonden. Op een gegeven moment krijgen de twee een relatie. De octopus vermoord in een driftbui de vriend van het meisje, waarna ze er samen vandoor gaan, in een Ferrari.

Bij de fototentoonstelling, waar de foto’s met wasknijpers aan een touw zijn vastgemaakt, is het thema diversiteit ingevuld met soms prachtige beelden van mensen in verre landen en foto’s van Nederland, door de ogen van internationale studenten.

Tussen de films door wordt in een volle kantine The dumb waiter opgevoerd, een toneelstuk dat in 1957 is geschreven door nobel laureaat Harold Pinter. Het gaat over twee huurmoordenaars die zittende in een kelder willekeurige gesprekken voeren, vreemde dingen ervaren en tot inzicht komen in wat de hedendaagse mens eigenlijk is. En ze hebben beiden een zwarte streep over hun gezicht geschminkt.

Lex Haemers, gebouwbeheerder van Plexus: ‘Tja, het geluid was knudde. Jammer, want wij dachten dat dit een try-out was of iets dergelijks, anders hadden we er meer werk van gemaakt. Maar ik vind het prachtig dat Plexus weer eens als studentencentrum gebruikt wordt. Vaak is het voor internationale studenten, die hier maar één á twee jaar zitten, heel moeilijk om aan faciliteiten te komen. Dus ik vond het heel leuk om dit initiatief te ondersteunen.’

Na het toneelstuk staan twee meisjes van ISN-R zelfgemaakte sandwiches te verkopen. Gevraagd naar hun ervaringen met Nederlanders bedenken ze zich geen moment. Ana, uit Portugal, zegt: ‘You Dutch men are cheap!’ ‘No!’ roept Martha, uit Italië: ‘Worse, you guys are cold! I’ve been going out with this Dutch guy for like six months now. I met him in my class. Last week I got a really good mark for a presentation. He came up to me and said ‘congratulations on your good mark.’ We’re having sex, and you congratulate me for my good mark? You guys have no passion, no nothing!


Deel op Facebook

Tweet
Deel op Facebook