Nieuws
Rectoren geven goede (gratis) voorbeeld
Vijf Nederlandse rectores magnifici gaan hun meest recente wetenschappelijke publicaties gratis online beschikbaar maken.
Bart Braun
donderdag 14 maart 2019

Overheid en universiteiten pleiten al jaren voor zulke zogeheten open access, zonder de betaalmuren die wetenschappelijke uitgeverijen graag opzetten. Op dit moment is slechts de helft van alle Nederlandse publicaties open access, dus de professoren doen dit deels om het goede voorbeeld te geven. De Leidse rector Carel Stolker is overigens niet een van de vijf: zijn publicaties waren al openbaar.

Wetenschappers kunnen hun publicaties open access maken door ze te publiceren in een blad dat daaraan meewerkt, al dan niet tegen betaling van extra kosten. Wat daarnaast altijd mag volgens de Nederlandse auteurswetgeving, is het openbaar maken van je wetenschappelijk werk op een eigen plek. Leiden heeft daarvoor bijvoorbeeld het Leiden Repository, waar behalve publicaties ook scripties en proefschriften te vinden zijn.

De Nederlandse universiteiten hebben besloten om open access vanaf 2019 een extra zetje te geven door een pilotproject te starten onder de naam ‘You share, we take care’. Op basis van dat stukje auteursrecht worden de uitgeversversies van wetenschappelijke publicaties na zes maanden beschikbaar gemaakt via de repositories van de universiteiten. En, zo is de belofte: als er toch gedoe komt met de uitgever, neemt de universiteit dat van u over.