Nieuws
Hoe verder met omstreden Sackler-geld?
De universiteit werkt aan een transparante beleidslijn, waarmee er grondiger gekeken moet worden naar de herkomst van donaties.
Anoushka Kloosterman
donderdag 14 maart 2019

Het aantal overdoses van pijnstiller oxycodon is in Nederland flink gestegen, meldde RTL deze week: van 280 in 2017 tot 424 vorig jaar. In Amerika zette een groot hedgefonds de miljardairsfamilie Sackler, de naam achter de verslavende pijnstiller die onlosmakelijk is verbonden met de opiatencrisis in de VS, aan de kant. De Sacklers waren ook gulle donateurs, maar de roep aan instellingen om afstand te nemen van dit ‘drugsgeld’, groeit.

De Sacklers doneerden 2,57 miljoen aan de Universiteit Leiden. Aan hen dankt de universiteit onder andere het Sacklerlaboratorium voor astrofysica, een leerstoel voor Amerikaanse geschiedenis, en de Sacklerlezing over mensenrechten.

De universiteit zet binnenkort een beleidslijn online, zegt woordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘Er zullen dingen in staan zoals dat er altijd goed gekeken zal worden naar herkomst van donaties. Dat is zeker in de huidige context belangrijk. Dat deden we al, maar dat gaat hopelijk nog grondiger gebeuren.’ Over de inhoud kan ze verder nog niets zeggen, omdat de tekst nog niet af is.

Afstand nemen van de Sackler-naam is een ‘verstrekkende maatregel’, zegt Van Overbeeke, en ook daar kan ze niets over zeggen. ‘De gelden die we hebben ontvangen zijn van een tijd terug. De eerste donatie is van 1998, 21 jaar geleden. In die tijd speelde deze discussie helemaal niet. Het geld dat ontvangen is, een relatief bescheiden bedrag vergeleken met andere instellingen in Europa en daarbuiten, en hebben we heel goed besteed aan onderzoek en onderwijs.’

Het is wel een punt van aandacht, zegt ze. ‘De universiteit houdt het in de gaten.’

Inmiddels krijgt Leiden geen geld meer van de Sackler-familie. Het geld dat nu nog aan de projecten wordt uitgegeven, zoals de Sacklerlezing in december, ‘is nog geld van toen’.