Nieuws
Gl
Leidse studenten maken hun stad schoner. Zaterdag bij het USC ook weer, is de bedoeling.
donderdag 17 januari 2019

Bij de zwerfvuil-opruimactie van Canalcups, van de biologiestudenten die zich inzetten voor statiegeldbekers bij Leidse evenementen, is meer dan honderd kilo afval verzameld. Een groep vrijwilligers trok door het centrum, en ruimde blikjes, flesjes, peuken en de spoelbak van een WC op. Een plaatselijke patatboer had beloofd iedereen een portie friet te geven als de grens van honderd kilo gehaald werd, en dat is dus gelukt. 

De Canalcuppers hebben expositieruimte Old School aan het Pieterskerkhof als tijdelijke uitvalsbasis: zij tonen er films en foto’s van hun uit de gracht geviste bekertjes. Deze donderdag is er een studentenavond met onder meer een pubquiz.

Wie de smaak te pakken heeft, kan komende zaterdag ook aan de slag om zwerfvuil op te ruimen: dan organiseert het Universitair Sportcentrum een ‘opruim- en plogging-actie’. ‘Plogging’ is een Zweeds-Engels fusiewoord dat suggereert dat je zwerfvuil kan opruimen tijdens het joggen. Dat werkt natuurlijk niet lekker als er veel troep ligt; mogelijk is Zweden een stuk schoner dan het BioSciencePark. Wie niet wil ploggen mag gewoon wandelen; het sportcentrum deelt grijpers uit. Deelnemers kunnen zich om 14 uur bij het USC verzamelen, en na een uurtje zijn er hapjes en glühwein als beloning. BB