Cultuur
Lekker vals zingen op de Burcht
Op de Burcht gaat het er hard aan toe. El Cid-deelnemers zingen keihard, en vooral heel vals, hitjes van de eighties tot nu.
Kelly van Zuijdam
donderdag 16 augustus 2018

 Iedereen danst in zijn eigen tempo; hakkend, freestylend, springend. Omstanders kijken bevreemd naar het spektakel: zij horen namelijk helemaal geen muziek. Dit is dan ook een silent disco, onderdeel van het Wonderlandprogramma op woensdagmiddag. Zeker als ‘Rampeneren’ van Ali B, Yes-R & The Partysquad door de koptelefoons schiet, is de Burcht daadwerkelijk een wonderland voor dansers.

Bij de Hooglandse Kerkgracht spelen drie Afrikaanse mannen op trommels van koeienhuiden. Hoewel iedereen aan het begin van de middag nog afwachtend toekijkt, staan er aan het einde van de dag ruim twintig mensen mee te swingen.

Verderop tovert karikaturist Johan van Dam, gekleed in een blouse met allerlei kleuren en daarboven een zwarte baret, een wit doek om tot een waar portret. Hoe kan hij zo snel en makkelijk schilderen? ‘Met 26 jaar aan ervaring weet ik inmiddels wel hoe ik mensen goed op doek kan zetten.’ Jammer voor de deelnemers die nog met brakke gezichtjes en wallen van de vorige nacht rondlopen: Van Dams schilderijen verhullen niets.

Aan de hand van een set tarotkaarten legt waarzegster Cindy zowel het verleden en heden bloot, maar ook voorspelt ze de toekomst: óók het liefdesleven van Charlotte de Beus (21), studente Nederlandse Taal en Cultuur en lid van de El Cid-mediacrew. Volgens de waarzegster kan zij op het gebied van de liefde de komende zeven jaar alles bereiken wat ze maar wil. Haar advies: ‘Maak het tot een succes!’

Het meest populaire kraampje is overduidelijk dat van dichter/schrijver Lars van der Werf. Op een kleine, blauwe, ouderwetse typemachine tikt hij met zijn twee wijsvingers in no-time een op maat gemaakt versje. Of zijn inspiratie ooit opraakt? ‘Nooit. Dat lijkt me ook niet heel handig met mijn beroep.’ Aan alle deelnemers zonder een versje van Van der Werf; wij hebben er gelukkig eentje weten te scoren voor jullie. Dus voor alle nieuwe studenten: ‘De sleutel tot Leiden/vind je op El Cid, de/ stad opent zich voor/jou en je weet meteen/waar alles zit’.