‘Alleen toegang met studentenkaart’, staat op een A4’tje naast de deur van discotheek Next. ‘Zo, jullie zijn op tijd. Er is nog bijna niemand binnen’, constateert de portier, die liever niet met zijn naam in de krant staat omdat hij ‘niet zo nodig op de voorgrond hoeft’. Hij wil wel collegekaarten zien.
Thijs van Zwieten (24, persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen) en Brian Lammens (20, AV-specialist) halen hun mbo-passen tevoorschijn.
‘Sorry jongens, maar collegekaarten zijn van het hbo of wo. We zijn een studentenclub.’
‘Op mijn kaart staat anders wel gewoon “student”’, zegt Van Zwieten.
‘Oké, dus dan zeg je eigenlijk dat mbo’ers geen studenten zijn’, zegt Marleen Schreuder (24, Europees recht), die gemeenteraadslid is voor GroenLinks.
Het Leidse deurbeleid is haar een doorn in het oog. ‘Ik zou het studentenkaartbeleid in kroegen willen veranderen, zodat ook studenten van het mbo naar binnen mogen’, zei ze vorige maand in Mare, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen. ‘We moeten naar een deurbeleid op basis van leeftijd, niet opleiding.’ Mare nam de proef op de som en trok met haar en twee mbo’ers langs de (dichte) deuren.
Te dom?
De portier van Next houdt donderdagavond voet bij stuk. ‘De vorige eigenaar wilde het pand alleen verpachten als de nieuwe eigenaar hetzelfde idee zou doorzetten, dus alleen hbo- en wo-studenten binnen’, zegt hij.
‘Af en toe is dat lastig, dan vragen mensen me: “Ben ik soms te dom?” Dat is het niet, we hebben gewoon een bepaalde doelgroep. Je moet het wel duidelijk aangeven op de gevel. Een portier die bang is voor een groep van vijf jongens en opeens vraagt om een collegekaart, dat vind ik slap gelul. Bij De Kroeg verschilt het beleid per avond. Kom op jongens, kies je doelgroep.’
Op naar De Kroeg dan maar. ‘Nou, voor het eerst geweigerd’, stelt Lammens onderweg vast. Schreuder: ‘En, hoe voelt dat?’
Van Zwieten is wel eens eerder geweigerd bij de Next, maar mocht uiteindelijk toch naar binnen. ‘Alleen omdat mijn vrienden, die wel een collegekaart hebben, er al waren. Ze zeiden bij de deur wel: “Een mbo-kaart is geen studentenkaart hè?” Waarom moet je dat nou zeggen, als je me daarna toch binnen laat?’
Bij de Kroeg komen de twee wel binnen, maar in het weekend is toegang wel alleen voorbehouden aan studenten van het hbo en de universiteit, zegt de portier. Ook hij wil zijn naam niet geven (‘want ik heb nog een andere baan’). ‘We vragen alleen om een studentenkaart als we twijfelen’, zegt hij.
Schreuder: ‘Hoe bepaal je wie wel en geen kaart hoeft te laten zien?’
Portier: ‘Mijn collega en ik hebben allebei gestudeerd, dus we herkennen ze wel.’
Lammers: ‘Dus jullie kijken naar hoe mensen eruitzien?’
Schreuder: ‘Sorry, maar ik heb hier echt geen begrip voor. Zien mbo’ers er zo anders uit dan?’
‘We gaan uit van ons eigen beoordelingsvermogen,’ antwoordt de portier. ‘Ze dragen andere kleding, ze praten anders, het is een beetje een subcultuur. Onze doelgroep bestaat uit studenten.’
Schreuder, wijzend naar Lammens: ‘Hij ziet er niet echt specifiek uit, toch?’ ‘En een doelgroep hebben is trouwens ook anders dan een specifiek deurbeleid voeren’, zegt Lammens.
‘De sfeer is gewoon beter als er eenzelfde soort mensen binnen is,’ werpt de portier tegen. ‘Als ik iemand wegstuur en die blijft rustig, dan vind ik dat eigenlijk jammer. Had ‘ie er toch goed bijgepast. Maar als iemand begint te schreeuwen, weet ik dat ik een goede keuze heb gemaakt.’
‘Zo, dit was echt erg’, verzucht Schreuder als ze de hoek om zijn.
Lammens: ‘Het werd ook alleen maar erger…’
‘Een subcultuur, een eigen taal?!’, lacht Schreuder. ‘Ik hield op een gegeven moment maar wijselijk mijn mond.’
Gevaarlijk
Ze lopen langs de Spijkerbak, waar het er wel gezellig uitziet volgens Schreuder: ‘Hier is vast iedereen welkom, kijk hoe leuk!’ ‘Hoe ging het bij De Kroeg?’, wil de Next-portier in het voorbijgaan weten. Als ze vertellen dat ze binnenkwamen, maar waarschijnlijk niet als het weekend was geweest, schudt hij zijn hoofd.
Odessa is de laatste kroeg op het lijstje met deurbeleid. Er staat vanavond niemand voor de deur, en eigenlijk ook niemand erachter. Op de vraag waarom er geen controle is, antwoordt de barman dat ze op donderdag geen deurbeleid voeren.
‘Gevaarlijk hoor’, vindt Lammens. ‘Kunnen er zomaar allemaal mbo’ers naar binnen.’