'Studievertraging is het waard'

Nederlands Studenten Kamerorkest repeteert in Reeuwijk

foto Milagro Elstak

Musiceren van tien tot tien en daarna een verkleedfeestje. Mare bezocht het Nederlands Studenten Kamerorkest tijdens hun repetitieweekend. ‘Het is net als elk studentenfeest: borrelen en lol hebben.’

Een dichtslaande deur, gierende wind en gepiep en gekraak: het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) repeteert het stuk A Haunted House. De muzikanten zitten in een soort kamphuis in Reeuwijk. Er is een bushalte voor de deur, maar die wordt in het weekend niet gebruikt, dus moet je eerst twintig minuten lopen over een asfaltweg omgeven door water.

‘Geen crescendo denken!’ roept dirigent Ivo Meinen. ‘Veel te luid! Veel te luid!’ en hij legt het spel stil. ‘Wat er ook gebeurt, blijf serieus kijken en niet teleurgesteld in jezelf.’ En uiteindelijk, nadat het orkest wéér opnieuw is begonnen: ‘Zeer goed.’

Nesko heeft een kleine vijftig leden uit het hele land. ‘Kamermuziek is intiemer dan symfonische muziek’, vertelt de Leidse student Else van der Steeg. ‘Doordat je met minder muzikanten bent, is het fragieler. Het gaat nog meer om het samenspel van de individuele instrumenten om zo een geheel te creëren.’

Tijdens de concerten worden er drie stukken gespeeld. A Haunted House, dat speciaal voor hen geschreven is op basis van het gelijknamige boek van Virginia Woolf, en waarin een sopraansoliste het verhaal vertelt.

Daarnaast spelen de studenten de derde symfonie van Felix Mendelssohn, De Schotse, uit de negentiende eeuw.

‘We spelen ook Dances of Galánta van Zoltán Kodály uit 1933’, vertelt Van der Steeg. ‘Dat is een vrolijk, hectisch, ongewoon stuk. Fun fact: het komt uit de traditionele Hongaarse dans. Ik houd van dat Hongaarse: raar, maar extreem vrolijk.’

Tijdens het repetitieweekend aan de Reeuwijkse Plassen oefenen ze elke dag van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. ‘Vanavond hebben we een verkleedfeestje met als thema “Los in het sprookjesbos”. Dat is net als elk studentenfeest: borrelen en lol hebben. Naast dit weekend hebben we nog een repetitieweek van zes dagen in Friesland. Daarna treden ze een week lang elke dag op. Dat doen we elk jaar, maar de bezetting is ieder jaar net anders. Bijna iedereen hier doet het dit jaar voor het eerst. Repeteren doen we daarnaast alleen thuis.’

Daarnaast treden ze in een kleinere bezetting ook op voor publiek dat niet in de gelegenheid is om de reguliere concerten te bezoeken. Dan spelen ze in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een school of een asielzoekerscentrum.
‘In de week dat we optreden, heb je geen tijd voor je studie, en als je tentamens hebt, heb je daar ook geen tijd voor. Sommigen lopen een half jaar studievertraging op, maar het is wel de moeite waard.’

Nesko, Herengrachtkerk, woensdag 18 april, 20.15, €17,50 (studenten €12,50)

Door Daniëlle Tuk

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Is dit eigenlijk alles?

Psycholoog Nienke Wijnants schreef de bestseller Het dertigersdilemma en geeft maandag …

Wetenschap

Bevroren beweging

Hoe bewegen bacteriën? Om ze rustig onder de microscoop te kunnen bekijken vriest …

Studentenleven

Slapen in een schuur

Noodgedwongen wonen in een schuur, een Airbnb huren of illegaal intrekken bij een gezin: …

English page