Slapen in een schuur

Enquête over beroerde huisvesting internationale studenten

Door Susan Wichgers

Noodgedwongen wonen in een schuur, een Airbnb huren of illegaal intrekken bij een gezin: internationals slapen overal en nergens tot ze een goede woning hebben gevonden. En dat kan lang duren.

Internationale student William Murray-Uren (25, political science) en studentenpartij ONS hebben daarom een enquête afgenomen onder internationals over de huisvestingsproblemen. De uitkomsten hebben ze dinsdag overhandigd aan het college van bestuur, in de hoop dat de universiteit actie gaat ondernemen.

 
‘Het is onmogelijk om een woning te vinden voor je in Nederland aankomt’, weet Murray-Uren, die uit Schotland komt. ‘Ik ben hier in september gekomen. Ik belandde in een flat in de Merenwijk bij een 26-jarige moeder van twee, met een agressieve ex-man waar ze zich voor verschuilde, bleek later. Elke week kwam er een maatschappelijk werker langs. Dan moest ik gauw weg, want ik woonde er illegaal. Pas sinds januari heb ik een eigen plek in een pand van Duwo.’

 
Toen er op een Facebookpagina een verhitte discussie ontstond over hospiteerberichten waarin specifiek wordt aangegeven dat alleen Nederlandse studenten welkom zijn, besloot hij in actie te komen.

 
‘Samen met ONS heb ik een enquête gemaakt. Het stond twee dagen online en we hebben ontzettend veel reacties gekregen. Dat geeft wel aan hoe groot het probleem is’, vertelt Murray-Uren. ‘Het is jammer, want verder is alles geweldig in Leiden. Ik ben heel blij hier en het onderwijs is goed. Maar het woningprobleem doet wel af aan de ervaring.’

 
De resultaten van de enquête zijn in het bezit van ONS. ‘In totaal kregen we zo’n 150 reacties, we waren overdonderd. De meeste waren negatief’, zegt Alderik Oosthoek van ONS. ‘Veel internationals verblijven de eerste tijd in een Airbnb tot ze een huis vinden, en er was zelfs iemand die in een schuur op een uur afstand van de stad had gewoond.’

 
Volgens Oosthoek is de oplossing dat de universiteit internationale studenten beter moet gaan informeren. ‘Er is een groot verschil in verwachting: deze studenten komen aan en verwachten dat de universiteit huisvesting heeft geregeld, of dat ze in ieder geval snel een woning zullen vinden. Ik ben benieuwd of er verbetering zal zijn in september.’

 
Murray-Uren denkt dat er simpelweg te veel internationale studenten naar Leiden komen. ‘De universiteit mag wettelijk geen huizen bouwen, dus moet ze stoppen met het aantrekken van grote hoeveelheden internationals. Ik hoor van mijn vrienden in Schotland dat ze overal reclame zien voor de Leidse universiteit. Als je een overstroming hebt, draai je ook eerst de kraan dicht.’

 
Hij was blij met de reactie van de universiteit. ‘Het college begrijpt dat ze actie moet ondernemen. Het is nog lang niet opgelost, maar het gaat de goede kant op.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Is dit eigenlijk alles?

Psycholoog Nienke Wijnants schreef de bestseller Het dertigersdilemma en geeft maandag …

Wetenschap

Bevroren beweging

Hoe bewegen bacteriën? Om ze rustig onder de microscoop te kunnen bekijken vriest …

Studentenleven

Slapen in een schuur

Noodgedwongen wonen in een schuur, een Airbnb huren of illegaal intrekken bij een gezin: …

English page