Studentenleven
Nereus wint de Varsity
donderdag 12 april 2018

Zondag vond de 135e editie van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden Varsity plaats op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten. Dat is de grootste studentenroeiwedstrijd van Nederland, die elk jaar wordt georganiseerd door leden van de Utrechtsche Studenten Roeivereeniging Triton, uit naam van de Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond. De strijd werd voor het eerst gehouden in 1878 op het Galgewater in Leiden als uitdaging tussen Njord uit Leiden en Laga uit Delft. De belangrijkste wedstrijden zijn de Race der Oude Vieren (3 km) en de Race der Dames Vieren (2 km); wie die wint, wordt gezien als dé winnaar. De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus won beide wedstrijden. Op de foto is te zien hoe de leden traditiegetrouw met alleen een das om in het water gesprongen zijn om de winnaars van de Oude Vier te feliciteren. De Leidse studentenroeiverenigingen Njord en Asopos de Vliet deden ook mee, al nam Asopos niet deel aan het hoofdnummer. Njord eindigde in vier categorieën op de eerste plek: de Jonge Dames Vier, de Lichte Dames Vier, de DG2 en de LHG 2x. Foto Merijn Soeters