Kamervragen: 'We knuffelen elke dag'

Eva Corssmit (19, biologie)

Foto Marc de Haan

Huis: ChimpanB - Middelstegracht
Kamer: 12m2
Huur: 280
Aantal bewoners: 13

Hoe lang woon je hier al?

‘Anderhalf jaar geleden kwam ik hier, toen ik begon met mijn studie biologie. Ik twijfelde eerst over wiskunde, maar als ik dat was gaan doen, was ik nu waarschijnlijk ongelukkig geweest: veel te weinig visueel. Biologie leeft.
‘Ik vind planten bijvoorbeeld interessant. Daar in mijn vensterbank staat een vleesetende plant.
Ik geef hem soms een stukje ei. Hij schijnt ook vliegen te eten, die worden verteerd door sappen, maar dat heb ik nooit gezien. Ik heb er eens een vlieg in gedaan, volgens mij is die uiteindelijk wel verteerd.’

Wat is dat beest op je bed?

‘Dit is Pablo. Via via kreeg mijn huisgenoot een appje van een moeder, haar jonge zoontje wilde niet meer voor Pa-blo zorgen en zij had daar natuurlijk ook geen zin in. Dus die huisgenoot appte me: wil jij misschien een baardagaam?
‘Laatst ben ik hem gaan ophalen met de auto van een dispuutsgenoot. Pablo kwam compleet met bak, warmtelamp en een handleiding van zijn vorige eigenaar. Heel schattig, er staat bijvoorbeeld in dat hij geen hoogte kan inschatten en wat zijn lievelingseten is.’

En wat is zijn lievelingseten dan?

‘Hij eet graag aardbeien, frambozen, en levende krekels en sprinkhanen. Aardbeien en frambozen zijn duur en ik ben student, dus dat geef ik hem niet vaak. Hij krijgt vaak restjes en drie keer per week een paar krekels en sprinkhanen. Kijk, die zitten in dit bakje. Ik heb er nu veel te veel, want ze waren in de aanbieding en ik heb maar één Pablo. Ik doe ze in een soort vitaminepoeder, en dan gooi ik ze in zijn bak. Kan hij erop jagen.

‘Ik moet trouwens “zij” zeggen, niet “hij”, maar dat zag ik natuurlijk pas nadat ik haar een naam had gegeven. We hebben de hele dag in de fusie gezeten om daarover na te denken. Ik wilde eigenlijk een fantasynaam, Amadeus ofzo, maar toen kwamen we uiteindelijk op schilders. Het is dus Pablo van Pablo Picasso.

‘Eerst heette ze Freek. Ik hoop niet dat het jochie nu leest dat ik haar een andere naam heb gegeven.’

Wat is er in hemelsnaam leuk aan een baardagaam?
‘Elk beest heeft een eigen persoonlijkheid. Pablo is gewoon heel chill. Ze is lichtgeel, als ze ongelukkig is wordt ze donkerder, en als ze boos is zet ze haar keel op. Ze zit, jaagt, slaapt, onderzoekt en elke dag knuffelen we. Je moet een baardagaam elke dag even oppakken. Als je dat twee weken niet doet wordt ‘ie schuw. Dat kun je daarna niet meer herstellen.

‘Eerst wist ik niet hoe ik een baardagaam moest verzorgen, dus ik heb een hoop opgezocht op internet, en er bestaat zelfs een baardagaam-app. Ik was nog even bang dat het geen goed idee zou zijn, want wat als ik op vakantie ga of zo? Gelukkig heb ik genoeg biologievrienden die graag voor haar zouden zorgen. Twee huisgenoten zijn benoemd tot Pablo’s peetooms.’

Door Susan Wichgers

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Is dit eigenlijk alles?

Psycholoog Nienke Wijnants schreef de bestseller Het dertigersdilemma en geeft maandag …

Wetenschap

Bevroren beweging

Hoe bewegen bacteriën? Om ze rustig onder de microscoop te kunnen bekijken vriest …

Studentenleven

Slapen in een schuur

Noodgedwongen wonen in een schuur, een Airbnb huren of illegaal intrekken bij een gezin: …

English page